Zou kurkuma op ons geluksgevoel kunnen werken ?

Zou kurkuma op ons geluksgevoel kunnen werken ? En hoe zit dat dan precies in elkaar ? Hiernaar zijn veel verschillende onderzoeken gedaan. We zijn eens op zoek gegaan naar een goed antwoord op deze vraag. Hier vindt u een artikel over kurkuma, curcumine en ons geluksgevoel.

Zou kurkuma op ons geluksgevoel kunnen werken ? 

kurkuma-en-ons-geluksgevoel
Zou kurkuma op ons geluks gevoel kunnen werken ?

Nee, kurkuma niet, maar er zijn wel uitgebreide onderzoeken gedaan naar Curcumine. Curcumine is sterker in haar werking, als de kurkuma. Want in oktober 2010 heeft de Indiase biofysioloog Dr. Shrinivas Kulkarni van het Departement Klinische Farmacologie van de Universiteit van Punjab geconcludeerd dat curcumine een belangrijke rol speelt in het serotonerge systeem in de hersenen en dus in de synthese van serotonine, misschien wel de belangrijkste overbrenger van een gevoel van geluk in ons zenuwstelsel.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology (1). Ze beweerde dat curcumine in de toekomst therapeutisch zou kunnen worden gebruikt bij de klinische behandeling van depressieve stemming of depressie.
Dr. Kulkarni zegt ..”.. Curcumine wordt sinds mensenheugenis gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen.
Samen met andere natuurlijke stoffen kan de werkzame stof de serotonineconcentratie verhogen en zo de stemming verbeteren. Bovendien wordt de farmacologische werkzaamheid versterkt door bioperine, een ander plantaardig product dat de biologische beschikbaarheid verbetert. Oftewel de opnametijd verlengt. “

Bioperine is een alkaloïde die, samen met capsaïcine, de peper zijn scherpte geeft. De Indiase biochemicus dr. G. Shoba van het St. John’s Medical College, Bangalore, ontdekte dat bioperine de potentie van curcumine in ons organisme met 2000% kan verhogen. Volgens Dr. Shoba curcumine wordt relatief snel afgebroken in de lever en het darmslijmvlies. Studies bij mensen hebben aangetoond dat curcumine beter werkt en de serumconcentraties veel meer verhoogt als er tegelijkertijd bioperine bij wordt gegeven’. De oude ayurveda heeft hier vele eeuwen geleden al naar verwezen.

En wat stond er in dat onderzoek ? 

Hierover zei Dr. Kulkarni : ….Curcumine en bioperine peper werken net zo goed als een psychotisch geneesmiddel, in combinatie een verstandig en zinvol natuurlijk alternatief bij de behandeling van een depressie..’..

En waarom doet men dit dan niet ?

Het probleem ligt in de huidige behandeling, van een depressie, met antidepressiva. Curcumine C3 ‘Superieur’ heeft een reinigende en schoonmakende eigenschap op ons lichaamsweefsel. Dat zou kunnen betekenen dat men, bij het tegelijkertijd gebruik van neurotransmitters, deze werking elkaar zou kunnen beïnvloeden. Want 2 soorten middelen, het ene natuurlijk en het andere chemisch, tegen één kwaal, is geen goede combinatie.
(PS : Gebruik géén curcumine bij zwangerschap, galstenen en bloedverdunners. Stop ook ca 10 dagen vóór een operatieve ingreep)
Bronnen :
Met een hartelijke groet van Tieneke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.