Het is een goed huwelijk tussen Kurkuma en Curcumine

Er is een groot verschil tussen kurkuma en curcumine. Maar samen vormen ze een uitstekende combinatie, een goed huwelijk. Wat de ene mist heeft de andere. En wat de andere mist heeft de ene. Hier vind je een leuk artikel over de goede samenwerking van kurkuma en curcumine. Kurkuma en curcumine c3 hebben een prima huwelijk. En je vindt het antwoord op de vraag : waarom gaat dit zo goed samen.

Een ingezonden brief over kurkuma en curcumine

huwelijk-curcumine-en-kurkuma
Het huwelijk tussen kurkuma en curcumine is een goed huwelijk

We krijgen vaak dezelfde vraag :  Waarom die combinatie van kurkuma longa ‘plus’ & curcumine c3 ‘superieur’ ?Ja, bij dekurkumaspecialist hebben ze al vele jaren lang de combinatie van kurkuma en curcumine in het assortiment. We krijgen vaak de “waarom” vraag over deze combinatie.

“Waarom, hebben jullie deze combinatie van kurkuma ‘plus’ en de curcumine c3 ‘superieur’ ?”
..”…Hallo, Tieneke, Jij zegt altijd dat jullie curcumine c3 ‘superieur’ 25 maal sterker is dan jullie kurkuma longa ‘plus’. Is kurkuma longa alléén dan niet goed meer, of zo ? En wat doet die kurkuma dan precies? Kun je dan niet beter alléén de curcumine c3 ‘superieur’ nemen, als die de sterkste is ? Geef je me snel antwoord ? Groet van Miria de W. ..”…
Om deze vraag te kunnen beantwoorden wil ik graag eerst zeggen dat er vele soorten curcumine op de markt zijn. En dat je alle soorten curcumine niet ‘over één kam kunt scheren’. Wij beantwoorden deze vraag uit het gezichtspunt van onze curcumine c3 ‘superieur’. Omdat bij deze vorm de gehele kurkuma plant is gebruikt. Dus niet alleen de wortels (rhizome) maar ook de rest van de plant (stengel, bladeren en bloemen). Kurkuma en curcumine zijn dus 2 totaal verschillende middelen.

1. Eerst over Curcumine C3 ‘Superieur’

In kurkuma zit ca 3 a 5 % van de stof curcumine. Deze curcumine c3 zit zowel in de wortel (curcumine longa) en in de stengel, bladeren en bloemen (demethoxy en bisdemethoxy). Het zijn juist de 3 curcumine’s die vol werkzaam zijn in ons lichaam. Deze geconcentreerde curcumine wordt uit de kurkuma plant gehaald. En is dus een geïsoleerd product. Het is een zeer sterk werkend middel, maar mist de vitaminen, mineralen en sporenelementen die de kurkuma ‘plus’ nog wel bezit. De werking van curcumine c3 ‘superieur’ is vaak door ons besproken. Dus die werking hoeven we hier niet weer te bespreken, dachten we zo.

2. Dan over de Kurkuma longa ‘Plus’

In de kurkuma plant zijn 685 werkzame stoffen bijeen gebracht door de natuur. Duizenden jaren geleden werden in het zwoel-warme moerasgebied van Zuid-Oost Azië de eerste dikke kurkuma wortels uitgegraven. Dit werd door de toenmalige medicijn mannen/vrouwen gedaan.
De shamanen en stamheiligen en religieuze tovenaars kenden deze plant, al vele duizenden jaren geleden, als zijnde goed voor een mens. Ze verzamelden ook de stengel, de bladeren en de bloemen van deze bijzondere plant.
Thuis droogden, raspten, sneden het fijn, persten het uit en wreven dit samen tot een heerlijk geurende gele moes. Deze bijzondere kurkuma moes was vaak het enige natuurlijke geneesmiddel voor de bitterarme regionen, waar mensen geen andere vorm van medische hulp konden krijgen.
En het werd overal tegen gebruikt ; tegen virus- en bacterie infecties, allergieën, en ook inwendige spijsverterings- problemen en bacteriële infecties die soms hele families het leven kostte. Het is haast niet voor te stellen welk een enorm breed spectrum, qua inzetbaarheid, kurkuma heeft. Dit wordt zelfs vandaag de dag nog onderzocht.
Men is nu zover, met onze moderne technieken en laboratoria, dat men heeft ontdekt dit natuurlijke middel, meer dan 10.000 natuurlijke chemische substanties rijk is. En van deze zijn er 685 hoogst werkzame stoffen die zó goed voor ons zijn, dat de meesten stoffen met hun gezonde kracht, ver boven al onze chemische apothekers middelen uitsteken.

Dus ?

 1. Kurkuma ‘plus’  is een kruidenpreparaat met een erg ‘breed spectrum aan goede stoffen’
 2. Curcumine C3 ‘superieur’ is een supplement met een erg ‘diep spectrum aan werkzame stoffen’

Samen is het een exact een uitstekende combinatie, een goed huwelijk. Want wat de ene mist heeft de andere. En wat de andere mist heeft de ene.

Wat zit er dan allemaal in de kurkuma ?

Omdat het niet de bedoeling is om een opsomming van 685 werkzame stoffen te gaan geven, gaan we u een idee geven de werkzaamheid van aanwezige mineralen en sporenelementen in de kurkuma. Het verschil tussen mineralen en spoor-elementen is dat we van spoor elementen spreken als het lichaam er erg weinig van nodig heeft. Zoals IJzer,fluor, jodium en zink
 • Calcium : is een waardevolle hulp bij de opbouwen van botten en tanden, maar mineraal speelt ook een belangrijke rol in ons zenuwstelsel
 • Kalium : Kurkuma gebruikt dit goede mineraal om haar overvloed aan water in zich te binden. Kalium pompt dus ook veel onmisbare voedingsstoffen in onze cellen.
 • Zwavel : De kurkuma gebruikt zwavel om zijn eigen plantencellen af te dichten, zodat bijvoorbeeld de regen van de prachtige groene bladeren en kleurrijke bloemen rolt. Dit is hoe kurkuma ook onze huid en onze haren ten goede komt. Glans en stevigheid.
 • IJzer : belangrijk voor zuurstoftransport en cel-energie. Vrouwen hebben vaak last van ijzertekort omdat ze tijdens de menstruatie veel van dit kostbare sporenelement verliezen.

  kurkuma-plant
  De kurkuma plant
 • Jodium : Essentiële grondstof voor onze schildklierhormonen. Wij hebben in alleen oneindig kleine hoeveelheden jodium nodig. En dit levert de waardevolle kurkuma plant.
 • Mangaan : Het sporenelement mangaan is een van de geheime gezondheidsmanagers in ons lichaam, en wordt door ons lichaam dagelijks gebruikt in biljoenen chemische reacties
 • Seleen : In het diepst van ons immuunsysteem is seleen die ons beschermt en onze verdediging versterkt. Vandaar dat kurkuma rijk aan seleen is.
 • Silicium : Goed voor onze huid en haren. Dit mineraal is een onderdeel van ons bindweefsel. En is voor onze jongelui een van de ‘bouwstoffen’ die ze nodig hebben voor de bindweefsel opbouw.
 • Chroom : de kleine bondgenoten in het koolhydraatmetabolisme (vertering). En is essentieel voor de stabiliteit van onze bloedsuikerspiegel.
 • Zink : is misschien wel het belangrijkste sporenelement en is aanwezig in ongeveer 300 enzymen, die direct of indirect betrokken zijn bij vrijwel al onze stofwisselings reacties. Kurkuma is enorm rijk aan dit kostbare sporenelement.
Dit waren er nog maar 10 van de 685. Er is ook een artikel over een paar van de belangrijkste vitaminen, die in de kurkuma aanwezig zijn, behandelen. Ook met hun werking. Hieruit blijkt dat kurkuma ‘plus’ en de curcumine c3 ‘superieur’ een mooi stel vormt. Ze vullen elkaar goed aan, en wat de ene tekort komt, heeft de andere in ruime mate over. Ja, het is een goed huwelijk tussen kurkuma en curcumine. Ze zijn helemaal volledig complementair aan elkaar. Het is een combinatie waar goed over is nagedacht de kurkuma specialist.

Kun je die dan niet bij elkaar in 1 capsule stoppen ?

Nee, je kunt deze niet samen in één capsules stoppen. Het kan technisch natuurlijk wel, maar het heeft geen zin om dit te doen. Omdat er dan van de werking van beide soorten weinig meer over blijft. Want van 250 mg Curcumine C3 ‘Superieur’ merk je niet veel. En van 300 mg kurkuma ‘Plus’ óók niet. Deze combinatie van 500 mg (curcumine c3) en 600 mg (kurkuma ‘plus’) is precies uitgekiend. We kunnen ook wel één capsules van 1100 mg laten maken, maar die krijg je haast niet dóór geslikt. En dan móet je het samen nemen. Nu hoeft dat niet.
Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde vóór en zorgvuldige controle ván al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.