Kurkuma, helpt het tegen aambeien?

We praten niet graag over aambeien. Een vriendin van mij heeft nogal last van aambeien. Ze is over dit probleem zeker 20 keren begonnen, maar heeft nooit haar verhaal afgemaakt. Ik respecteer haar open vraag, maar ook haar terughoudendheid hierover. Dus knik ik maar eens netjes en vraag niet verder. Ook op deze site krijgen we regelmatig vragen van lezers over aambeien, maar men is zeker nogal terughoudend omtrent eigen informatie. Hier vindt u een informatief artikel, vanuit een ayurvedisch perspectief, over wat te doen tegen aambeien

Zijn er natuurlijke remedies tegen aambeien

aambeien-en-kurkuma
Kan kurkuma helpen tegen aambeien ?

Ja, het is gewoon zo dat we liever niet over ‘aambeien’ praten.  Maar wist u dat 1 op de 20 mensen uit de Nederlandse bevolking er last van heeft ? Ook bij ons komen er regelmatig vragen binnen omtrent kurkuma en aambeien. Vragen als ..’..Wat zijn goede natuurlijke remedies. Wat kunt u er zelf aan doen…’… De behandeling hangt natuurlijk ook af van de ernst van de aandoening af.

Er zijn wel thuisbehandelingen, met natuurlijke ingrediënten, mogelijk. Maar wat zijn aambeien precies, en waardoor ontstaan ze.

Wat zijn aambeien ?

Er zijn 2 type-soorten aambeien :

• De eerste zijn interne aambeien, vaak met ontstoken aderen die zich in de huid van het rectum gebied bevinden. Dus binnen in het laatste stuk uiteinde van de darm.
• De tweede soort aambeien bevinden zich buiten het rectumgebied. De externe aambeien. Deze kunnen naar buiten steken, en kunnen veel problemen, pijn en ongemak veroorzaken.

Aambeien ontstaan door het opzwellen van het slijmvlies van de anus. Soms leest men dat het kan ontstaan door een ophoping van het bloed in de aderen, maar dan zou het een soort spataderen zijn, en dit is niet zo. Eigenlijk heeft iedereen in feite dus een vorm van aambeien, omdat dit een soort ‘kussentjes’ zijn (kleine zwellichaampjes) die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit ons achterwerk lekt. Als we op de wc zitten en moeten poepen zakt dit slijmvlies iets naar beneden. Als we onze behoefte hebben gedaan trekt ons spierweefsel en het bindweefsel het anale slijmvlies weer op de juiste plek.

Maar als we ouder worden, of als we hard persen (bv zwangerschap) of door de zwaartekracht kan dit slijmvlies te ver naar beneden, of zelfs naar buiten zakken. Ook kunnen er van binnen bloedklontertjes ontstaan, dit noemen we inwendige aambeien. Als dit bloed stolt (trombose) kan dit erg pijnlijk zijn. Meestal verdwijnt dit vanzelf wel weer. Je kunt je er ook tegen laten behandelen.

Je kunt het een beetje vergelijken met een bloedkluwentjes. Deze kunnen ook aan de buiten uitgang van de darm zitten, dus bij de anus. Deze soort uitwendige aambeien kunnen vollopen met bloed door, zoals gezegd ; leeftijd, zwangerschap, zwaartekracht of hard persen etc. Het kan zelfs klachten geven zoals jeuk, helderrood bloedverlies of een drukkend gevoel en bloedverlies bij het afvegen. Ook kunnen aambeien voelbaar zijn als een soort bobbels rond de anus.

Waar komen deze uitsteeksels vandaan ?

De aderen rond het anusgebied kunnen, onder bepaalde druk, worden uitgerekt. Er zijn meerdere oorzaken te noemen, bijvoorbeeld door langdurig toilet zitten, chronische diarree of obstipatie, obesitas of zwangerschap of een dieet met weinig vezels. Ook kunnen aambeien met onze veroudering te maken hebben, omdat de weefsels, die de aderen in rectum en anus kunnen ondersteunen, wat verzwakken en kunnen uitrekken.

Wat zegt de ayurveda over aambeien?

De ayurveda raadt ten eerste aan om voeding te nemen wat aan de 6 smaken refereert. En deze ook in het eten te verwerken. Verder is een goede remedie om astringerende (bittere) voeding te nemen. Ook het eten van veel vezels, voor een soepele stoelgang, is een remedie.

Bij externe aambeien helpt zuivere kurkuma olie met olijfolie (of met zachte mosterdolie of amandel olie) gemengd, goed voor het vergroten van de elasticiteit van de bloedvaten. Waardoor de ontstekingen kunnen verminderen.

Verder zijn er ook verschillende ayurvedische behandelingen tegen aambeien.

Zijn er natuurlijke remedies tegen aambeien ?

 • Zuivere kurkumazalf houdt het gebied schoon, is anti-irriterend en kan bacterie werend werken en helpt ontstekingen te remmen.
  Kurkuma-een-gewaardeerde-specerij
  Kurkuma, een gewaardeerde specerij
  Bovendien helpt het ook om de aderen samen te trekken. U kunt het insmeren rond het getroffen gebied.
 • Drink veel warm water, ca 6 tot 8 glazen per dag, dit zal resulteren in wat zachtere ontlasting. Zachtere ontlasting maakt de ingewanden leger en kan zo de druk verminderen op aambeien die door een hogere druk worden veroorzaakt.
 • Lichamelijk beweging zoals wandelen vermindert ook de druk op het rectum en kan bijdragen aan een zachtere ontlasting. Er is ook een ayurvedisch middel dat de ontlasting zacht zou kunnen maken. Het heet Triphala, en is een oeroude ayurvedisch middel.
 • Kurkuma bevat ook, zoals beschreven op het internet, ondersteunende waardevolle antiseptische en helende eigenschappen. U kunt zelf een zachte zalf maken, door 2 a 3 druppeltjes kurkuma olie te mengen met aloë vera . Of meng een aloë vera drank met een klein beetje (1/2e theelepel) kurkuma poeder en drink dit op. Aloë vera en kurkuma werken allebei zacht laxerend.

Zie ook de volgende remedies tegen aambeien

 • Een eetlepel Aloë Vera mengen 1 theelepel kurkuma poeder of een paar druppeltjes kurkuma olie (2 a 3 druppeltjes), goed roeren en ’s avonds rond het rectum smeren. Denk er wel aan dat kurkuma poeder sterkt kleurt . Dit in verband met uw beddengoed.
 • Maak zelf een koel kompres (niet bevroren, maar koel) van kurkuma poeder, uiensap en olijfolie. Wikkel dit koude kompres weer in een koud washandje en leg op het getroffen gebied voor directe verlichting van het ongemak en de pijn.
 • Neem elke dag een eetlepel zuivere olijfolie met één capsule ayurvedische kurkuma longa “Plus” capsule. Beide zouden kunnen helpen door een ontstekingen remmende werking en bereiken het getroffen gebied derhalve intern en extern.
 • Bij externe aambeien zou de zuivere kurkuma olie met olijfolie gemengd kunnen helpen, omdat dit helpend ondersteunend werkt door het vergroten van de elasticiteit van de bloedvaten. Waardoor de ontstekingen zouden kunnen verminderen. En daarnaast helpt deze remedie door het potentieel om de grootte van de gezwollen bloedvaten in het rectum te helpen krimpen.
 • Neem twee maal daags een ayurvedische kurkuma longa ‘plus’ capsule. En neem deze in met een eetlepel zuivere lijnzaad olie, is ook een oude ayurvedisch ondersteunende remedies.
Aambeien komen vaak voor. Het is een vervelende kwaal waarmee de meeste mensen niet graag bij de huisarts terechtkomen. Helemaal voorkomen kun je ze niet, maar met de onderstaande tips verklein je wel de kans dat ze ontstaan. Bovendien verminderen deze adviezen de pijnlijke symptomen als je toch een aambei krijgt. Door een combinatie van aanleg en een hoge druk rond de anus kunnen de zwellichamen die de darmuitgang afsluiten opzwellen en uitstulpen. Zo krijg je aambeien
Aan erfelijke factoren kun je niets veranderen, maar een te hoge druk kun je dus wel tegengaan.
 • Voeding ?
aambeien-en-de-stoelgang
Goede vezelrijke voeding zorgt voor een goede stoelgang, en daardoor tegen aambeien

Obstipatie is een belangrijke oorzaak van aambeien. Heb je eenmaal een aambei, dan kan harde ontlasting ervoor zorgen dat deze gaat bloeden. Probeer verstopping dus te voorkomen en houd de ontlasting soepel.

Drink genoeg en zorg ervoor dat je dagelijks 30 à 40 gram vezels binnenkrijgt. Goede voeding met veel vezels stimuleren de darmwerking en nemen vocht op, waardoor de ontlasting zacht blijft. Ze zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten. Men adviseert om per dag minstens 250 gram groente, 2 stuks fruit, ongeveer 5-6 sneetjes volkorenbrood en 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen te eten. Zo kom je aan voldoende vezels.

 • Bewegen ? 

Lang stilzitten werkt aambeien in de hand, dus vermijdt dat indien mogelijk. Regelmatig bewegen stimuleert de werking van je darmen, waardoor het verstopping kan helpen voorkomen. Bovendien is bewegen een goede manier om wat kilootjes kwijt te raken. Mensen die te zwaar zijn, krijgen vaker aambeien omdat er meer gewicht op hun onderbuik drukt.

 • Stoelganggewoonten die kunnen helpen ? 

Ga meteen naar de wc als je aandrang voelt. Uitstellen leidt maar tot verstopping, obstipatie en harde ontlasting. Probeer een zekere regelmaat in je stoelgang te krijgen, zodat je niet op ongelegen momenten naar het toilet moet en het dan ophoudt.

Pers voorzichtig, maar zeker niet te hard en te lang: een hoge druk op het gebied rond de anus veroorzaakt aambeien. Zit rechtop, met je voeten op de vloer. Doe rustig aan, maar blijf niet uitgebreid je krantje uitlezen op het toilet. Van lang zitten krijg je juist aambeien.

 • Zachte behandeling

Vochtig toiletpapier kan het gebied rond de anus irriteren, zeker als je gevoelig bent voor een van de bestanddelen die erin zitten. Dat geldt ook voor zeep. Ook ruw toiletpapier voelt natuurlijk niet fijn. Was je liever gewoon met warm water en dep het aangedane gebied voorzichtig droog met zacht wc-papier of een handdoek. Een warm bad kan prettig zijn als je last hebt van branderigheid, jeuk of pijn.

Zuivere en pure kurkuma olie ‘botanic’ is bij de kurkumaspecialist verkrijgbaar. Dit is geen aromatische of essentiële olie, maar puur zuiver geperste olie uit de kurkuma-longa wortel. Uniek in Nederland en derhalve alleen bij ons verkrijgbaar.

Met vriendelijke groet van Tieneke.

Bronnen :

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa capsules? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine producten. De beste kwaliteit voor de laagste prijs.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.