Lagere cholesterol waarden door Curcumine C3 ?

Een te hoog cholesterolgehalte wordt door veel onderzoekers beschouwd als de oorzaak van veel voorkomende hart- en vaatziekte. Er zijn wel effectieve medicijnen. Maar deze zijn meestal chemisch geproduceerd en kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Lange tijd is er erg veel aandacht gegeven aan het cholesterol gehalte, en heeft deze een slechte naam gekregen. Hier heeft de ‘normale geneeskunde’ ook een flinke hand in. Omdat de middelen, waarmee de cholesterol waarden bestreden moesten worden, soms nog erger waren dan de kwaal. hier vindt u een informatief artikel over cholesterol en curcumine c3 ‘superieur’ 

Cholesterol bestaat uit een LDL en een HDL, er zijn dus 2 soorten cholesterol

Eigenlijk zou het beter zijn om een natuurlijk product te kunnen gebruiken. De curcumine, uit de kurkuma wortel, biedt misschien dit alternatief. Het helpt mee op de lange termijn het cholesterol te verlagen en de gevoeligheid voor de gevolgen van een te hoog cholesterol te verminderen. En dit zonder bijwerkingen. Hoe zit dit nu precies met dat cholesterol ?

Slecht cholesterol nestelt zich in de aderen en in het hart, een kwestie van tijd

Kurkuma-wortel-en-poeder
In kurkuma longa zit ca 2 a 3% curcumine

Een te hoog cholesterolgehalte: het kan de oorzaak van veel voorkomende ziekten zijn. Chole-sterol is een essentiële stof, een zogenaamde “sterol”. Letterlijk zou je het kunnen vertalen met “chole” als “gal”. “Sterol” als ‘stof” . Een stof vanuit de gal.

Daarom kunnen galstenen soms ook te maken met een te hoog cholesterol gehalte. Deze stof heeft de functie heeft om de bloedvaten gezond te houden en signaalstoffen in en uit de cel te transporteren.

Tegelijkertijd dient het om aan cholesterol verwante hormonen en galzuur te vormen.

Het lichaam kan zijn cholesterol huishouding zelf regelen. Dit is echter niet langer het geval bij sommige ziekten en/of overmatige consumptie van dierlijke- en vette voedingsmiddelen.

Daarom hebben vegetariërs en veganisten meestal minder kans op een te hoog cholesterolgehalte. Ook kan een veel voorkomende oorzaak van een te hoog cholesterol gehalte oxidatieve stress zijn.

Wat is oxidatieve stress ?

Dit is een chemisch proces waar, onder invloed van zuurstof, zogenaamde vrije radicalen worden aangemaakt. Deze vrije radicalen kunnen schade in het lichaam aan brengen. En kunnen vele soorten ziekte veroorzaken. Diabetes etc..

Hoe beïnvloedt curcumine het cholesterol gehalte ?

De oorzaak van het cholesterol verlagende effect van kurkuma is het component curcumine. Dierstudies tonen aan dat curcumine, na een vette maaltijd, ervoor kan zorgen dat de dieren ongeveer 20 % lagere cholesterol waarden hebben, dit in vergelijking met de controle groep. Vergelijkbare resultaten werden ook gevonden bij menselijke vrijwilligers. Het innemen van 500 mgr curcumine per dag, gedurende één week zorgde er al voor dat zowel het cholesterol- als de triglyceriden waarden aanzienlijk daalden.

Curcumine
Curcumine, de gouden stof uit kurkuma

Curcumine kan deze oxidatieve stress verminderen, door in te werken tegen de vrije radicalen. En daarna deze te binden in het organisme. Oxidatieve stress zorgt voor een hoger vetgehalte, doordat deze vetten niet meer correct gesplitst kunnen worden. Deze reactie verhoogt het cholesterol gehalte, en verhoogt dus ook het risico van vetafzettingen in de bloedbaan.

Door dit proces te verminderen, bevordert curcumine de efficiënte omzetting van vet, en vermindert zo ook het optreden van hart- en vaatziekten.

Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, zou kunnen ontstaan door de volgende factoren: kurkuma-wortel

• Psychische stress.
• Medicijn gebruik.
• Roken.
• Te veel en te lange blootstelling aan zonlicht.
• Intensief sporten en/of lichamelijke stress.
• Teveel alcohol.

Kan ons lichaam zich hier tegen, tegen deze oxidatieve stress, beschermen ?

Ja, het lichaam kan zijn eigen verdedigings stoffen aanmaken, dit heet anti-oxidanten. Het zijn vitaminen, enzymen, mineralen, en sporenelementen. Maar ook aminozuren en proteïnen. Door onze slechtere voeding krijgen we steeds minder van deze anti-oxidanten binnen. Vitamine E en C ( groenten en fruit) dragen in grote mate ook bij aan onze bescherming tegen ziekte.

Conclusie: efficiënte verlaging van het cholesterolgehalte met curcumine kan effectief zijn het bestrijden van verhoogde cholesterol waarden. In verschillende onderzoeken is deze efficiëntie al aangetoond.
Natuurlijk is en blijft het een goede zaak om uw cholesterol gehalte regelmatig te laten testen. Soms is het ook een erfelijke aanleg die de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld een genetisch defect sinds de geboorte. In uitzonderlijke gevallen blijft een dokters behandeling noodzakelijk.

Bronnen : 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637251/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24139527/
  3. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2017/10/17/goede-voeding-tegen-een-hoog-cholesterol-gehalte/ 

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.