Kun je kurkuma en statines veilig samen nemen ?

De vraag of kurkuma en statines samen genomen kunnen worden is een terechte vraag. En hoe reageren deze beide op elkaar ? Temeer omdat er veel mensen zijn die deze medicatie nemen tegen en te hoog cholesterol. Vaak krijgt men medicatie tegen een te hoog cholesterol gehalte in het bloed, statines geheten. Wat is de interactie van kurkuma of curcumine op deze statines. Hier vindt u een informatief artikel die ingaat op de vraag of je kurkuma én statines kunt nemen. 

Wat is cholesterol ?

cholesterol-en-kurkuma
Een te hoog LDL cholesterol is niet gezond voor ons hart- en bloedvaten

Cholesterol is een wasachtige, vetachtige stof die van nature aanwezig is zijn in de cellen of membranen overal in het lichaam. Uw lichaam gebruikt cholesterol om veel hormonen, vitamine D en galzuren, die helpen om het vet te verteren, te produceren. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan teveel vetten in de bloedvaten brengen, waardoor er een vernauwing kan optreden. Dit kan leiden tot een hartaanval, beroerte of slagader ziekte.

Vaak krijgt men medicatie tegen een te hoog cholesterol gehalte in het bloed, statines geheten. Het tegelijkertijd nemen van kurkuma en statines veroorzaakt geen nadelige effecten op onze gezondheid. Zowel de kurkuma alsook de statines zijn krachtige bloedvet verlagende middelen.

Kurkuma kan worden gebruikt als een adjuvans, dit is een stof die de effecten van een andere stof kan versterken, maar zelf geen direct effect heeft. Het kan ook verschillende bijwerkingen, die geassocieerd zijn met statine gebruik, verlichten. Curcumine, het bioactieve ingrediënt in kurkuma, kan echter het proces van geneesmiddelen metabolisme verstoren. Daarom wordt geadviseerd om een tijdsverschil van 4 a 5 uren aan te houden bij het samen nemen van curcumine en statines.

Wat zegt de wetenschap over deze effecten ?

-In hoeverre kun je ze beide veilig nemen ?-

  • Kurkuma en Statines hebben dezelfde effecten op het lipidenprofiel.

Statines zijn veel gebruikte verbindingen die worden gebruikt voor de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte. Er zijn veel verschillende soorten van deze statines. Om er eens een paar te noemen zoals atorvastatine, simvastatine, lovastatine, pravastatine, pitavastatine, fluvastatine en rosuvastatine. Deze statines verlagen het cholesterol gehalte door de remming van het HMG-co enzym, het reductase enzym dat verantwoordelijk is voor de cholesterol omzetting in de lever.

Curcumine-c3
Curcumine C3 is de gouden stof uit kurkuma

Verschillende studies (1) hebben gerapporteerd dat curcumine in kurkuma dezelfde uitwerking hebben als statines, als het gaat om de vermindering van bloedvet niveau’s. Het werkt ook als remmer van het menselijk HMG-CoA reductase enzym. Kurkuma zou gebruikt kunnen worden als een natuurlijk product om het cholesterol gehalte (2) te normaliseren en gerelateerde hart- en bloedvaten aandoeningen te voorkomen (3).

Verschillende onderzoeken (4) toonden ook aan dat de lipide verlagende effecten van kurkuma vergelijkbaar zijn met die van statines zoals atorvastatine en lovastatine (5).

Kurkuma kan, in verschillende toepassingen, met de toevoeging van zwarte peper en gezonde vetten, de bioactieve werking verbeteren. Bioperine en piperine(6), de verbinding in zwarte peper, werkt als een soort hefboomeffect , die de werkzaamheid van kurkuma in het lichaam verhoogt.

Van piperine is ook gemald dat het de lipideniveaus zou kunnen verlagen en het goede cholesterol (HDL) zou kunnen verhogen (7). Zo hebben kurkuma en haar verschillende toepassingen het potentieel om te dienen als een natuurlijk supplement, om te kunnen helpen bij de behandeling van een te hoog cholesterol gehalte, en de dosering van de geneesmiddelen hiertegen ( en hun bijwerkingen) te verlagen.

  • Kurkuma en zwarte peper beïnvloeden de spijsvertering en dus ook de opname van geneesmiddelen.

Wat is metabolisme ? Wikipedia zegt hierover : Stofwisseling of metabolisme (uit het Grieks: μεταβολισμός “metabolismos” = verandering of omzetting) is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol.

Er zijn geen nadelige effecten op de gezondheid geconstateerd bij het nemen van kurkuma of zwarte peper, samen met statines gerapporteerd, door vele studies.

LDL-en-HDL-cholesterol
Er zijn 2 soorten cholesterol, HDL is de ‘goede’ en LDL is de ‘slechte’ soort cholesterol

In feite zijn nanoformuleringen, (de verbeterde werkingsformuleringen) die zowel curcumine alsook statines omvatten, ontwikkeld om betere resultaten bij atherosclerose (9) te hebben. Er moeten echter meer onderzoeken worden gedaan om de juiste dosering en veiligheid van kurkuma te bepalen, wanneer het samen met statines wordt gebruikt.

Sommige onderzoeken (10) hebben gemeld dat kurkuma de activiteit van het enzym Cytochrome P450 verlaagt, dit enzym speelt een vitale rol in het metabolisme van verschillende geneesmiddelen (11). Dit betekent dat als curcumine of kurkuma in grote hoeveelheden wordt ingenomen, dit de werkzaamheid van geneesmiddelen kan verlagen en hun concentraties in het bloed kunnen verhogen.

Als geneesmiddelen niet op de juiste manier wordt omgezet in ons spijsverterings systeem (12), kan hun therapeutische werking verminderen. Houd daarom altijd 4 a 5 uren tijdsverschil aan, tussen de inname van statines en kurkuma en curcumine.

Maar dit zijn slechts voorbereidende onderzoeken (13) en meer gedetailleerde studies en proeven en onderzoeken moeten nog worden uitgevoerd op mensen, om deze effecten vast te kunnen stellen.

Aan de andere kant van het verhaal is het wel zo dat piperine in zwarte peper de opname van geneesmiddelen in het lichaam verhoogt. Statines (14) worden meestal langdurig genomen en hun verhoogde opname verhoogt ook de nadelige effecten die ze veroorzaken.

Niettemin bieden kurkuma en curcumine c3 ‘superieur’ en gouden pasta, vanwege vele voordelen die niet mogen worden gemist, ook nadelen.  Dit vanwege hun vermogen om de opname van geneesmiddelen te beïnvloeden (15). Want er zijn ook veel onderzoeken, die het gebruik van kurkuma als een effectieve adjuvans (Adjuvans is een stof die de effecten van een andere stof kan versterken, maar zelf geen direct effect heeft) voor statine behandeling mogelijk maakt. (16) .

  • Kurkuma verlicht de bijwerkingen van statines.

Van statines is bekend dat ze verschillende bijwerkingen hebben. Myopathie (19), spierpijn en diabetes mellitus (20) en leverproblemen.

Kurkuma (21) wordt als veilig voor consumptie beschouwd, wordt goed verdragen en kent geen ernstige bijwerkingen (22). Bovendien kan het de bijwerkingen van de statines verlichten. Het kan waarschijnlijk myotoxiciteit (23), en spierontstekingen (24) en spieratrofie verlagen en beschadigde spiercellen regenereren. Ook is er een studie die beschrijft dat kurkuma kan helpen bij het voorkomen van diabetes (25) en het weer normaliseren van de niveau’s van de leverfunctie enzymen (26).

Conclusie : Gewone gemalen dieet kurkuma bevat te weinig curcumine en het is onwaarschijnlijk dat deze effecten op aantoonbare wijze werken, als het gaat om het verlagen van het LDL cholesterol. En gebruik geen enorme hoeveelheden kurkuma/curcumine als u statines moet nemen. Bij het gebruik van kurkuma supplementen en statines is het beter om een tijdsverschil van 4 a 5 uren te houden, om mogelijke interacties te voorkomen. Bij grotere hoeveelheden kurkuma en/of curcumine kunt u het beste overleggen met uw arts.

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine of  kurkuma. Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.