Neemolie met kurkuma olie bij een nagelinfectie

Neemolie, dáár zit een heleboel in. Neemolie wordt als sinds duizenden jaren gebruikt voor de huid en haren en nagels. Neem is een boom, en de olie wordt gemaakt van de vruchten en pitten van deze boom. Net als olijfolie, wordt het geperst, op de traditionele manier. Namelijk tussen grote ronde matten, die verzwaard worden. Neemolie is een wondermooi natuurproduct met vele toepassingen. Een menvrouw had al jaren last van een ‘rare nagel’. Neem olie bood hulp. Hier vindt u een informatief artikel over neemolie. 

“Neemolie” in de oude ayurveda

vruchten-van-de-neemboom

De bladeren en vruchten van de neemboom 

Sinds oeroude tijden kent men in de ayurvedische gezondheidsleer een paar pijlers. Kurkuma, ashwagandha, triphala zijn er een paar, om wat te noemen. Neem is ook een van deze pijlers. Neem is een boom. En van deze boom groeide oorspronkelijk alleen in Zuid Oost India.

Nu groeit deze Neem boom ook op andere plaatsen in de wereld. Van deze boom worden zowel de bast, de bladeren, de bloesems, de takken en de pitten gebruikt. De pitten zijn heldergroen en lijken wel een beetje op olijven.

Ze werden ook op dezelfde traditionele manier geperst, om de olie eruit te krijgen.

Neemolie ruikt niet lekker.

De olie die uit deze neem vruchten komt is bijna zwart. Ze worden eerst gekneusd en daarna tussen een pers met matten gelegd. De olie loopt er langzaam uit. En ik kan u uit ervaring zeggen dat  de geur zonder meer ‘bijzonder’ te noemen is. Het ruikt naar een sterke mix van uien en knoflook tegelijk. Maar de werking van deze olie wordt al vele eeuwen zeer gewaardeerd.Neem-pitten-persen-op-de-traditionele-manier

De bewerkingen van het blad, de bast, de takken en de bloesems gaan volledig anders. We kijken eerst eens naar de neem olie.

In deze geperste olie zitten 35 sterke bioactieve stoffen samen gebald. Het is niet alleen sterk geurend, maar ook sterk werkend. Wist u dat dat Mahatma Gandhi zich vroeger altijd insmeerde met neemolie ?

Ooit hebben we een artikel geschreven over een schooltje in India. Op onze vraag waar we deze school blij mee zouden kunnen maken, was het antwoord snel en duidelijk : een paar neem bomen ! Een geschenk waar men in de wijde omgeving blij mee zou zijn. Want voor de gewone huishoudingen in India geldt deze boom als heilig, omdat het ondersteunend tegen veel alledaagse kwaaltjes helpt.

Neem, een boom als apotheek

Je zou kunnen zeggen dat hun “neem dorpsapotheek” op het plein groeit. Eigenlijk is dat wel een grappig idee, om je apotheek op het plein te zien groeien. Er groeien takjes aan, voor het gebruik als tandenborstels, het werkt als insecten werend middel als je onder haar bladeren zit, en je gebruikt de bloesem als zeep etc. Wie wil er nou niet zo’n boom ? Zelfs Mahatma Gandhi zei tegen zijn volgers om regelmatig het lichaam in smeren met neem olie,  want neem olie versterkt het immuunsysteem en werkt antibacterieel, wist hij. De kenmerkende geur van neem was ook het kenmerk van de Mahatma.

Ja, een nadeel van neem is de geur. Het heeft veel zwavelhoudende stoffen in zich. En sommige mensen merken op dat het niet aangenaam ruikt, zeker niet als neemolie. Maar het helpt ondersteund. In vrijwel iedere Indiase huishouding is een flesje neemolie te vinden in de huisapotheek. In India mengen ze het met wat zuiver geperste kurkuma olie, omdat kurkuma olie de werking van neem versterkt en reguleert.

Neemolie in onze tijd

We kennen eigenlijk een dergelijk oud middel niet meer. Maar van haar kracht is neem olie niets verloren. We hebben hier, een eind buiten het dorp,  een hele aardige mevrouw leren kennen, ze werkt graag in haar enorme groentetuin. Haar naam is Anna-Lies. Dat ze een beetje een rare nagel op haar duim had, hadden we vele jaren geleden al eens opgemerkt. Maar daar zeg je dan niks van.

Neembessen-aan-de-tak
Neembessen aan hun tak, neemblad op de achtergrond

Toen we weer eens een voorraad biologische groenten bij haar gingen halen, kwam het gesprek op de kurkuma. Opeens hield ze me de duimnagel onder mijn neus, en vroeg ..”..of dat kurkuma spul hier ook tegen werkt..”.. Nee, Anna-Lies, maar ik denk de gemengde Neemolie olie vast wel. En de volgende vraag was ..”.. wat zoiets dan wel niet moest kosten, en hoe lang het zou duren voor die nagel weer normaal zou zijn..”..

Omdat ik geen dokter of zoiets ben, en het ook niet pretendeer te zijn, heb ik haar eerst gevraagd wat de dokter van die rare nagel vond. Ze begon te lachen en vertelde dat ze alle zalfjes, smeerseltjes en wat er ook maar in de apotheek te vinden was al had gekregen en gebruikt. Niets hielp. Op het laatste had de dokter haar naar een dermatoloog gestuurd. De dokter wist het ook niet meer.

Niem olie, (=neem olie) gebruikt voor een infectie nagel

Nagel-met-infectie
Zo begon de vreemde  infectie in de nagel, niemand wist raad.

De dermatoloog wist het ook niet, en zei tegen Anna-Lies gezegd dat ze er maar een beetje vaseline op moest smeren. Want hij wist het ook niet meer. Nou, dat zijn duidelijke antwoorden. Daar heb je wat aan. Ik heb een foto van haar nagel gemaakt, en gezegd dat ik er een artikeltje over zou schrijven, als de nagel weer normaal zou zijn. Anna-Lies ging akkoord.

We hebben Anna-Lies de volgende dag een flesje Neemolie gebracht. Dit is nu een poos geleden. Wij hebben iets bijzonders, want de oude ayurveda mengde vroeger neemolie met een beetje pure kurkuma olie. Door onze neemolie zit daarom 5% kurkuma olie gemengd. Wij gaan altijd volgens de oude ayurvedische recepten en adviezen.

Gisteren waren we weer even bij Anna-Lies. Ze trok de handschoen van haar hand af, en zei.. ”Kijk jij eens even, Mevrouw Tien..”..

Een-lelijke-geïnfecteerde-nagel-waar-een-vrouw-niet-blij-mee-is
2. Na een poos neemolie gebruik. Een nagel met een diep gat erin, ‘waar niets aan is te doen’,.. werd haar gezegd door de dermatoloog. Maar het knapt al op…

Ik zei dat ik hieraan niets had gedaan, maar dat de Moeder Natuur goed voor ons zorgt. Als je maar weet waar je moet zoeken.

De-nagel-ziet-er-weer-normaal-uit-met-neemolie
3. De nagel is bijna weer normaal, bovenaan nog een klein stukje van de infectie

Hier kunt u het verschil zien. Anna-Lies heeft ongeveer 4 a 5 weken lang, iedere dag 2 maal licht ingesmeerd met Neemolie. De Neemolie waar een beetje kurkuma olie in zit. Zal ik u eens uitleggen hoe blij ze was, dat die rare nagel weg was ?

Dat kan ik niet uitleggen, we hebben een heleboel komkommers gratis gekregen. Zo blij was ze ! Dus,.. nu weer een laatste fotootje,..

Met haar toestemming en op haar verzoek zijn deze beide foto’s gemaakt en geplaatst. Neem olie ? Dat is prachtig spul.

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Bronnen :

Zoekt u de beste curcumine,  kurkuma of neemolie? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen. Neemolie is geen geneesmiddel maar een natuurlijke olie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.