Kurkuma als EHBO ?

We krijgen veel ingezonden brieven. Ook gisteren was er een van een mevrouw die zich flink had gesneden bij het koken. Kan kurkuma dienen als EHBO ? En waar kun je het tegen gebruiken ? Hier vindt u een kort informatief artikel over de rol van kurkuma als EHBO.

Een ingezonden brief 

Gisteren kregen we een ingezonden brief van een mevrouw die zich had gesneden tijdens het groenten snijden. Een dergelijke wond kan flink bloeden.

Kurkuma-als-EHBO
Kurkuma als EHBO ?

..”… Goedendag, Tien,..

Ik kreeg de tip van mijn zwager. Bij keukenongelukjes/ snijwond met scherp mes: kurkuma erop! Heb het gedaan. Bloedde aanvankelijk hevig en dat stopte vrijwel meteen. Naderhand ook geen pijn! Ik had al eerder gehoord over de werking van kurkuma.

Toen ik jaren geleden borstkanker bleek te hebben besloot ik naast de reguliere behandelingen flink kurkuma te gaan gebruiken. Helaas werd de misselijkheid na de chemo’s enorm getriggerd door de geur van kurkuma en heb ik het jarenlang uit mijn keukenkast geweerd. Inmiddels staat er weer een potje in het kruidenrek en stond ik vandaag absoluut perplex van de werking bij een snijwond…G”..

Ja, kurkuma is goed te gebruiken bij een wond, snijwond of een kneuzing. Ik ga dit artikel nog eens voor u herhalen :

Kurkuma als EHBO ?

Het gebeurt iedereen wel een keer, je snijdt je bij het koken. Een van de kinderen valt met de fiets, of je bent druk in de tuin bezig en het gaat opeens mis. Voordat je eens arts opzoekt moet er eerste hulp gegeven worden.

Wist je dat kurkuma een geweldige EHBO kan zijn ? Omdat het ondersteunend ontsteking remmend werkt. En helende eigenschappen bezit. In India , op het platteland, waar weinig hulp is, wordt deze specerij al eeuwen gebruikt bij kneuzingen, wonden, snijwonden en brandwonden.

Hoe werkt kurkuma dan ?

 1. Bij wondjes is de eerste stap het stoppen van het bloeden. Reinig de wond met water, en kijk of er geen resten in de wond zijn achtergebleven. Deze kunnen infecties veroorzaken.
 2. Houd er wel rekening mee dat kurkuma poeder verschrikkelijk kan ‘prikken’  voor ca 15 seconden !!
 3. Als de wond schoon is kun je daarover een laagje zuivere gemalen kurkuma poeder strooien. Tot het geheel bedekt is. Niet een potje met andere kruiden erdoor gemengd van de supermarkt ! Maar gewoon zuivere kurkuma poeder. Dit is ervoor om het bloeden direct te stoppen. En werkt
  Kurkuma-als-EHBO
  Kurkuma kan vreselijk ‘prikken’ voor ca 15 seconden, als je het op een open wond strooit.

  ook direct .

 4. Natuurlijk valt het er na een poosje weer af, doe het er maar weer op. Het is zeer zuiverend. Doe er een pleister of een wondgaasje op, naar grootte van de wond. Als het bloeden is gestopt kun je daarna eventueel rustig naar een EHBO post of dokter gaan.
 5. Bij huiduitslag en kneuzingen werkt kurkuma poeder ook goed. Voorgenoemde zijn namelijk ook gevoelig voor ontstekingen. Meng het kurkuma poeder met (bron)water en maak er een dikke ‘pap’ van. Doe dit op de getroffen plek, handdoek erover en laat het een poos zitten. Natuurlijk zijn er ook andere middelen. Maar kurkuma poeder is het beste. Ook bij zwaardere kneuzingen stopt het het onderhuidse bloeden.
 6. Bij insectenbeten, alle soorten, werkt kurkuma poeder wondergoed. Hier is kurkuma poeder een bewezen en nuttig middel. Maak een dikke pasta van kurkuma poeder en wat water. Breng het op de plek aan, en doe er dan een doek/zwachtel of iets dergelijks omheen. Rustig een uurtje laten zitten, om het goed te laten inwerken.

Bedenk wel dat kurkuma flink geel kan kleuren, pas even op met uw kleding.

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.