Kurkuma, de wortel van de zon

“Kurkuma, de wortel van de zon” is een van de oudste namen uit de geschiedenis van kurkuma. De geschiedenis van kurkuma gaat al vele duizenden jaren terug. Deze specerij, ook wel als kurkuma longa geschreven, is een lid van de gember familie. Er zijn ca 75 verschillende soorten kurkuma planten. De kurkuma longa was de enige met een goede uitwerking op ons lichaam. Deze specerij was zeer geliefd bij de Indo Europese mensen, de oude bewoners van Midden Europa. Dit was vanwege de gouden kleur van kurkuma. De kleur lijkt op zonlicht. Kurkuma is vrouwelijk, men spreekt over ‘haar’ uitwerking. Hier vindt u een informatief artikel over de oude geschiedenis van kurkuma. 

Kurkuma, de wortel van de zon

Deze cultuur, de Ariërs geheten, aanbaden de zon. Zonlicht was heilig, en als er een specerij was met de kleur van de zon, dan werden daar speciale en beschermende eigenschappen aan toe geschreven.

kurkuma
Kurkuma, de kleur is práchtig

In de oude Sanskriet geschriften had kurkuma wel 46 namen. Sanskriet is de oudste taal ter wereld, en is de basis voor alle andere talen. Kurkuma heeft een rijke en erg oude geschiedenis in India. Namen voor kurkuma waren er vele. Bijvoorbeeld ‘Pita’, dit betekent Gouden Geel. Namen als ‘gauri’, dit betekent zoveel als Briljant. En vele andere namen. Een van de namen voor deze specerij is “nacht”. Een vreemde naam voor deze specerij, vonden wij.

Deze verwijzing komt waarschijnlijk van een afgeleide voor getrouwde vrouwen. Want een oeroude traditie vereiste dat een getrouwde vrouw ’s avonds kurkuma pasta op haar wangen toepaste. Dit in afwachting van de god Lakshmi. Welvaart, licht, rijkdom, geluk en de vruchtbaarheid is waar deze oude Godin Lakshmi voor staat. En met kurkuma poeder op haar gezicht, in de kleur van de zon, waren de vrouwen extra mooi en begeerlijk.

Deze gewoonte, die nog steeds in sommige delen van India wordt toe gepast, is waarschijnlijk een duizenden jaren oud overblijfsel van deze oude zon aanbiddingstraditie.

Ook naaiden de mensen, bij een feest zoals een bruiloft etc, een klein stukje gedroogde kurkuma wortel in de zoom van hun feestelijke kleding. Dit is een oude traditie om voorspoed en geluk te vragen aan de goden. Kurkuma was een heilig kruid. Trouwens, dit wordt nog steeds gedaan door de oudere mensen in India. Koken met kurkuma is in India normaal. Het is een geliefde en gewaarde specerij.

Over de smaak en toepassingen van kurkuma

Kurkuma behoort tot een groep van aromatische specerijen. Kurkuma werd van bijzonder belang voor de mens. Dit was vanwege de ontdekking dat haar poederachtige rhizome (wortel) het voedsel goed bewaarde en vrijhield van bederf. Men kookte graag recepten met kurkuma want dan bleef het voedsel langer goed. Dus werd het in de oudheid oorspronkelijk gebruikt om voedingsmiddelen goed te kunnen bewaren. In de hitte van dit land kon men niets, wat bederfelijk was, goed bewaren. Koelings systemen waren er niet.

Ook werd deze specerij kurkuma gebruikt om curry mengsels goed te kunnen bewaren. bacteriën kregen weinig kans. En natuurlijk om de frisheid die dit bewaarde voedsel lang behield en de voedingswaarde. Ook, om niet in het laatst te noemen, de prachtige presentatie vanwege de gouden kleur.

Ja, Kurkuma werd veel gebruikt voor allerlei andere toepassingen, vanwege haar prachtige gouden kleur. Dit was voornamelijk voor een commercieel gebruik, zoals het kleuren van stoffen voor kleding, zijde, papier,hout levensmiddelen en cosmetica. Ook in de geschiedenis van de oude ayurvedische gezondheids leer zijn er 6000 jaren oude toepassingen over deze prachtige specerij te vinden.

Kurkuma als cosmetica

Kurkuma-de-wortel-van-de-zonKurkuma werd door de vrouwen in vele soorten cosmetica gebruikt. Als crème, als zalf, als olie en als huidverzorger. Het geeft de huid een gouden zachte glans en ondersteunt het herstellende huidvermogen, zoals het tegengaan van ontstekingen . Dit gouden kruid gaf de vrouwen een mooie en gezonde huid.

Men past het overal toe. Het poetsen van de tanden, als het gemengd was met zacht tandkrijt. Als gezichts crème en gezichtmasker Ook als zachte huidcreme bij ondersteunend herstel van verbrandingen en ontstekingen. Van moeder op dochter werden zulke cosmetische recepten door gegeven. Bijvoorbeeld een recept voor kurkuma zeep.

Men kleurde zelfs de haren ermee. Eigenlijk is het teveel op allemaal op te noemen.

Soms werden er versieringen op de huid aangebracht met kurkuma pasta. Op de handen en voeten. Later is dit ook met henna gedaan. In de oude tijden gebruikte men kurkuma voor veel dingen.

Kurkuma in de oude Ayurveda

Ongeveer 5000 jaren geleden, tijdens het ontstaan van de oude Ayurvedische gezondheids leer, dit is een oeroude Natuurgeneeskundige kennis, werd de kurkuma “ontdekt” als een waardevol en goed geneeskrachtig medicijn. En zijn er de eerste beschrijvingen van de specerij kurkuma te vinden in de oude geschriften. Deze bewaarde geschriften zijn ca 5000 jaren oud.

Curcumine is de gouden stof uit kurkuma
Curcumine C3, de gouden stof uit kurkuma

Het is zo liefdevol en geweldig om te lezen welk een bewondering de oude bewoners hadden voor dit geneeskrachtige kruid. Daar is ook de naam “GAURI” voor wat wij nu kurkuma longa noemen, ontstaan. Zoals gezegd “GAURI” betekent briljant. Men aanbad dit kruid als een geschenk van God.

Men had al in de oudheid ontdekt, dat het de gele stof (nu noemen we het curcumine) was die kurkuma zijn werkzaamheid en kracht gaf. Om deze curcumine stof uit de kurkuma te halen had men een speciaal natuurkundig zuurstof procede. Dus zonder gebruik te maken van chemicaliën en chemische ingrediënten.

De keren dat wij in India zijn geweest, is het opvallend hoeveel respect en bewondering men heeft voor deze specerij. Je vindt het ook overal terug, van kurkuma pleisters tot speciale geneeskundige preparaten. Bijvoorbeeld een ooglotion op kurkuma basis. Het werd toe gepast bij brandende ogen. In India kent men ‘landpijn ogen’ , vanwege het felle zonlicht en de hitte.

Vele honderden recepten voor kneuzingen, verstuikingen, snij- en schaafwonden. Voor besmette wonden en parasitaire huidinfecties. In ziekenhuizen en bij de ‘gewone’ en ayurvedische dokters praktijken staat kurkuma. Als olie, als specerij, als pillen en tincturen. Een van de meest bijzondere dingen die ik heb gezien was voor het afdrijven van teveel slijm. Daar verbrandde de arts de kurkuma volgens een speciaal procedé, deze damp werd ingeademd.

Het is zo mooi om dit te zien en zelf mee te maken. Als ik dan vertel dat ik al vele tientallen jaren ‘verliefd’ ben op alles wat met kurkuma te maken heeft, wordt me vaak aangeboden om een poosje te komen leren. Lijkt me geweldig.

De oude geschiedenis van dit oude en eeuwenlang gewaardeerde natuurproduct, is zonder meer interessant en fascinerend te noemen.

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.