Wat is de invloed van kurkuma op vitiligo ? (een ayurvedisch gezichtspunt)

Vitiligo is een huidaandoening. Er ontstaan witte plekjes op de huid en deze groeien. Meestal ontstaat vitiligo op de handen, voeten, ellebogen en knieën. Maar ook kunnen ze op de polsen of in het gezicht te zien zijn. De plekjes zijn in het begin klein, maar vaak groeien ze in vorm en in grootte.Het treedt op wanneer de huidcellen niet in staat zijn om goed te functioneren. Men herkent deze huidaandoening aan de onregelmatige en gepigmenteerde huidvlekken. Deze huidvlekken voelen in de regel normaal aan, soms met een iets verhoogde huidpigment rond de rand van de vlekken. Het kan jeukerig aanvoelen. Heeft kurkuma invloed op vitiligo ? En wat is het ayurvedisch gezichtspunt  hierop ? Hier vindt u een informatief artikel over de invloed van kurkuma op vitiligo 

Wat is de oorzaak van en de behandeling bij vitiligo ?

Vitiligo-in-de-huid
Vitiligo in de huid

De precieze oorzaak van het ontstaan van deze aandoening is nog niet geheel duidelijk. Wel heeft men een idee omtrent de verschillende factoren van het ontstaan in kaart gebracht.

 • Genetische veranderingen in ons lichaam
 • Een ontstekingsziekte, genaamd ‘thydoïditis’ oftewel een schildklierontsteking
 • Oxidatieve stress
 • Een auto immuunziekte, waarbij het lichaam zijn eigen cellen niet meer herkent en aanvalt

Door de plaats waar de vitiligo ontstaat is vaak de oorzaak te zien. Het is moeilijk te behandelen, de huidige behandelingen worden gedaan met fototherapie, met medicijnen om de immuunrespons reguleren etc.

Ayurvedische behandelingen en kurkuma bij vitiligo

Bij het volgen van een ayurvedische kuur wordt vitiligo soms ook behandeld met kurkuma. In de ayurveda wordt vitiligo ook wel “witte lepra” genoemd. Er zijn niet zo veel internationale onderzoeken over te vinden. Als het een ontsteking betreft zou curcumine goed kunnen helpen, maar een kurkuma pasta is ook een goed middel voor de herpigmentatie van de huid. Dit bespreken we later.

Kurkuma en oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een disbalans in ons lichaam. Het probleem ligt in de balans tussen ons natuurlijke antioxidanten afweersysteem en het vermogen om reactieve zuurstofsoorten te produceren. Reactieve zuurstofsoorten, (in het Engels Reactive Oxygen Species (ROS), zijn essentieel voor cellen om te kunnen delen.

Echter, een teveel aan ROS is schadelijk voor de cel omdat eiwitten, lipiden en DNA erdoor beschadigd kunnen worden. Hoge hoeveelheden ROS versnellen zo het ouderdomsproces en kunnen zodoende  beschadigen het gezonde herstellende vermogen van de huid.

Het veroorzaakt een verhoogde productie van waterstofperoxide en de bovengenoemde reactieve zuurstof in de huid. (1).

KORTOM : Kurkuma, en dan vooral curcumine, vertoont antioxiderende eigenschappen. En kan zodoende helpen om oxidatieve stress in vitiligo onder controle te houden, uitbreiding te voorkomen en repigmentatie te vergemakkelijken.

Kurkuma en haar eigenschappen

Een fase (2) van ontstekingen bij vitiligo kun je zien aan het verlies van een bepaald type huidcellen. Het uit zich door een opeenhoping van immuuncellen, zoals de T-cellen. Deze T-cellen produceren eiwitten die onze eigen huidcellen als ‘indringers’ herkennen en ze aanvallen.

Hierdoor ontstaat een soort kettingreactie van ontstekingen in de huid. De sterke huidherstellende eigenschap van curcumine c3 (3) zou kunnen helpen bij ondersteuning op weg naar herstel.

Is er onderzoek gedaan naar de invloed van kurkuma voor repigmentatie bij vitiligo ?

Ja, er zijn twee onderzoeken naar de rol van kurkuma bij zowel de behandeling als bij bescherming tegen vitiligo. Een ervan is in Thailand gedaan, dit onderzoek vergeleek de werkzaamheid van UVB-fototherapie met de toepassing curcuminoïde zalf. En zonder de curcuminoïde zalf. Blootstelling van de aangedane huid aan UVB-lichttherapie is een veel gebruikte behandeling bij vitiligo.

Deze UVB-lichttherapie behandeling kan een paar weken, zelfs tot enkele maanden duren. En hier wordt van gezegd dat dit de repigmentatie verbetert. Aangezien curcumine sterker is dan kurkuma, is ook de antioxiderende werking sterker. Er hebben 10 personen deel genomen aan dit onderzoek. Ze kregen pleisters met deze curcumine zalf. Een groep kreeg pleisters in het aangedane gebied in de huid, met de UVB-lichtherapie . De andere zonder de pleisters, maar wel met de de UVB-lichttherapie. Deze behandelingen zijn 2 maal per week uitgevoerd. En de mate van repigmentatie werd nauwgezet bijgehouden.

Huidcellen
Huidcellen

Het resultaat, na 8 en 12 weken, was in beide onderzoeken goed te noemen. Zowel met, als ook  zonder de curcumine zalf pleisters. Toch was er een iets betere score in de combinatie groep, met curcumine zalf pleisters EN UVB-lichttherapie.

KORTOM : Dit kan suggereren dat kurkuma het potentieel heeft om de repigmentatie in vitiligo te verbeteren.

Er is nog een onderzoek gedaan aan de Universiteit van Florence, Italië. Dit ging over de rol van kurkuma en sterke peper bij het onder contrôle krijgen van oxidatieve stress bij vitiligo. Dit omdat oxidatieve stress de voornaamste oorzaak is bij vitiligo.

Het onderzoek was gericht op een soort huidcellen (keratinocyten) waarvan werd vast gesteld dat ze in de beginfase van vitiligo beschadigd werden. En daarom de huid lichter kleurden.  Alle oorzaken en huidreacties werden onderzocht. Kurkuma verhoogde de gezonde afweerreacties, in de huid. En verlaagde de ERK-forforylatie van het beschadigde weefsel. De studie toonde aan dan curcumine met sterke peper de celdood remde en ook de vorming van oxidatieve stress onderdrukte.

KORTOM : Curcumine verhoogt de antioxidante afweer van de cellen. Dit onderzoek gaf aan dat kurkuma, gebruikt in de beginfase, de groei van vitiligo kan remmen.

Ayurveda, kurkuma en vitiligo

Er zijn veel soorten behandelingen voor vitiligo beschreven in de oude ayurvedische geschriften. Kurkuma zou kunnen helpen, en was in de meeste behandelingen ook het hoofdbestanddeel. Maar meestal werd de kurkuma gebruikt in combinatie met andere natuurlijke middelen, zoals een gepelde ui en ook de bladeren van heilige basilicum.

vitiligo-en-een-donkere-huid
Bij een donkere huid kan vitiligo erg duidelijk te zien zijn

Er werd ter plaatse een omslag vers bereid en toegediend op de huidplekken. Een significante verbetering in de repigmentatie werd waargenomen bij de patiënten, aan het einde van de behandeling.

Echter door de aanwezigheid van andere ingrediënten kunnen ze dit effect niet alleen aan de kurkuma toeschrijven, maar het suggereert wel de genezende en ondersteunende kracht van kurkuma gebruik bij vitiligo.

Een onderzoek (4) , uitgevoerd door de Ayurvedische faculteit, Institute of Medical Sciences, Banaras Hindu University, UP, India concentreerde zich op actuele ayurvedische formuleringen om vitiligo te behandelingen.

Dit onderzoek concentreerde zich op de rol van verschillende behandelingen.  De Ayurvedische behandeling van vitiligo, onder andere met het kruid, bakuchi genaamd, bij vitiligo.. Samen met kurkuma . Gaf een 80% repigmentatie. Maar had geen verdere  bijwerkingen

De eindconclusie van het onderzoek was dat de Westerse behandeling, UVB-lichttherapie + orale medicatie, 90 % repigmentatie vertoonde. Maar wel meerdere bijwerkingen had, zoals zonnebrand, maagproblemen etc.

Tegenstrijdig bewijs over het gebruik van kurkuma bij vitiligo

Er is één specifieke studie (5) , waaruit blijkt dat kurkuma mogelijk niet goed werkt bij vitiligo. De behandeling van vitiligo bij oxidatieve stress zou niet goed aanslaan. Oxidatieve stress, bij vitiligo patiënten, worden gekenmerkt door hoge concentraties waterstofperoxide in het bloed en in de huid. Dit kan worden verlaagt door gebruik te maken van pseudocatalase crème, en zo de kleur te herstellen.

kurkuma-en-vitiligo
Kan kurkuma helpen tegen vitiligo ?

Toen deze behandeling aan aziatische patiënten werd toegediend, reageerde een deel van deze patiënten NIET op de behandeling. Er werd aangenomen dat de hoge inname van kurkuma, in de voeding, de oorzaak zou kunnen zijn.

Van deze 15 patiënten, met acute vitiligo, en die dagelijks kurkuma in hun voeding consumeerden, werden tweemaal daags behandeld met pseudocatalase crème. Na 6 maanden werd er geen verbetering waargenomen.

Weliswaar moet eerst opgemerkt worden, dat dit onderzoek alleen gedaan is bij aziatische vitiligo patiënten. Van deze 15 patiënten werd er vervolgens aan 8 patiënten geadviseerd om geen kurkuma in de voeding te consumeren en de behandeling voort te zetten. Na 8 weken werd er een verbeterde pigmentatie waar genomen en na 6 maanden vertoonden 6 van de 8 volledige repigmentatie van de huid.

Hiervoor kunnen verschillende oorzaken gevonden worden, een anaerobe omgeving, hoge concentraties metalen, maar ook kan curcumine de werking van sommige chemische medicatie ‘uit de weg’ ruimen. Het zou kunnen zijn dat curcumine niet goed samen gaat met bepaalde westerse medicatie voor de behandeling van vitiligo. Terwijl de huidbehandeling wel aan slaat. De antioxidante en pro-antioxidante activiteit van curcumine op rode bloedcellen is bestudeerd. (6)

Aziatische landen, zoals India, verbruiken ca 60 – 100 mg curcumine per dag, terwijl bewezen is dat het gebruik tot 8 gr veilig is. Maar bij lage concentraties kan curcumine de uitputting van een natuurlijke antioxidant (glutathion) in de hand werken. Terwijl  bij hoge concentraties het glutathion gehalte snel daalde. Dit zou ook een goede verklaring kunnen zijn voor de ongewone reactie van kurkuma bij Aziatische vitiligo patiënten.

Gebruik van kurkuma bij vitiligo

Om curcumine oraal in te nemen, zeker niet samen met medicatie tegen vitiligo, is nergens aanbevolen. Om dit zeker te weten, zou u het beste even contact op kunnen nemen met een Ayurvedisch arts. Dekurkumaspecialist heeft goede contacten met een dergelijk arts. Deze is zowel Westers universitair, alsook natuurgeneeskundig universitair opgeleid. Naam en adres bij ons bekend, als u aanvullend verzekerd bent, krijgt u het bedrag van consult van uw verzekering vergoed.

Echter vers gemaakte en praktische omslagen en het gebruik van kurkuma zalf wel.

Een dergelijk ayurvedisch “Kurkuma Pasta-omslag maakt u op de volgende manier :

 • Ayurvedische Kurkuma pasta met mosterdolie en peper -omslag

 1. Neem 5 theelepels kurkuma poeder
 2. Neem ca 250 milliliter mosterdolie
 3. Neem een ¼ theelepeltje zwarte peper.

Meng het goed, en smeer het met een kwastje op de witte plekken. Laat het ca 15 minuten zitten, en met warm water afwassen. Doe dit ca 2 x per dag.

 • Ayurvedisch Kurkuma huidomslag met rode klei.

Rode klei bevat koper, een element dat de herpigmentatie van de lichtere huidcellen kan herstellen. Ook verbetert deze combinatie de bloedsomloop en verzacht het de aangedane huid.

 1. Neem 1 a 2 theelepels rode klei met kurkuma
 2. Meng het met sesamolie

Meng het goed, en breng het op de huid aan. Ca 15 minuten laten zitten, daarna met lauwwarm water afwassen. Doe dit 2 x per dag.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23425123
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099450
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23315856
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215421/
 5. http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2006;volume=72;issue=1;spage=57;epage=59;aulast=Schallreuter
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18571152

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.