Kan kurkuma tegen een migraine aanval helpen ?

Migraine is een vervelende aandoening. Het maakt tegenwoordig deel uit van onze snelle en jachtige leven. Maar hoe ontstaat migraine en wat zijn de oorzaken ? Migraine is een aandoening van de zenuwen en de bloedvaten in de hersenen. Door een oorzaak is deze samenwerking tussen bloedvaten en zenuwen verstoord, hoe dit kan ontstaan is onbekend. En er is nog veel onduidelijkheid over. Wel is bekend dat erfelijkheid, omgevingsfactoren en  voeding dikwijls een belangrijke rol kunnen spelen.  Hier vindt u een artikel dat u meer informatie over het gebruik van kurkuma tegen een migraine aanval kan geven. 

Migraine komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals weersveranderingen, hormonale veranderingen, te veel inspanning of een veranderd slaappatroon na nachtdiensten. Maar ook voeding kan een rol mee spelen.

Waardoor kan een migraine aanval ontstaan ?

migraine-aanval
Migraine aanvallen kunnen je leven sterk beïnvloeden

Te noemen zijn hierbij te weinig drinken en het uitstellen van de maaltijd .Ook voedingsmiddelen kunnen, zoals koffie, chocolade of kaas, en stoffen in voedingsmiddelen, zoals smaakversterkers (in Chinese gerechten en kant-en-klaar maaltijden), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, chinese kool en rode bieten) of aspartaam (kunstmatige zoetstof).

Een migraine is matige tot ernstige hoofdpijn die aan één kant van het hoofd voelbaar is. De migrainepijn treedt plotseling op en geeft een bonzend gevoel. Soms moet men zelfs braken of is misselijk.

Voor een aanval van migraine ziet men vaak flitsende lichten, of ziet men minder goed. Migraine veroorzaakt ook een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid. Migraine kan af en toe optreden, maar er zijn mensen die er dagen achter elkaar last van hebben. En de pijn kan een paar uren duren, maar in sommige gevallen ook dagen achter elkaar.

Deze aandoening heeft een grote invloed op de dagelijkse routine, en men kan zich er vaak niet toe zetten om dingen te doen. De oorzaak van migraine is niet duidelijk. Men vermoedt dat het een gevolg is verzwakt sensorisch systeem in het zenuwstelsel, of een kleine vernauwing van de bloedvaten in de hersenen.

Stress en depressie worden ook vaak als oorzaak genoemd, of hormonale veranderingen. Het bijzondereStress, Benadrukt, Ongelukkig, Depressie is wel dat jonge vrouwen vaker het risico lopen van een migraine aanval, men vermoedt dat hierbij ook hormonale veranderingen een rol spelen.

De behandeling van migraine gebeurt vaak met pijnstillers. Soms probeert men een migraine aanval te bestrijden met lichaamsbeweging of andere voeding. Het bijhouden van een migraine dagboek kan vaak ook tot een oplossing, om de oorzaak te vinden,  bijdragen. Een vervelende bijkomstigheid van het gebruik van migraine medicatie is dat deze medicatie ook kan leiden tot chronische hoofdpijn. Zelfs spijsverterings problemen kunnen hierbij optreden.

Omdat de bijwerkingen van migraine medicijnen talrijk en ernstig kunnen zijn, is een alternatieve en meer natuurlijke behandeling van deze aandoening aan te bevelen. Kurkuma zou een dergelijk natuurlijke oplossing kunnen zijn.

Wat is kurkuma ?

Kurkuma-wortel-en-poeder
Kurkuma longa is de wortel van een plant

Kurkuma is een wortelstam van de kurkuma-longa plant, en deze behoort tot de ‘zingiberacea’ familie. Het was een populair en werkzaam product in de oude wereld van de ayurveda. Kurkuma werd gebruikt in natuurlijke en tradtionele medicijnen.

Het is een waardevolle specerij die, in de oude ayurveda, werd gebruikt voor pijnverlichting en wondgenezing. Kurkuma staat al eeuwen bekend om verschillende natuurlijke eigenschappen, zoals antimicrobiële, ontstekingen remmende, pijnstillende en immuunmodulerende en als anti oxidant.

Deze bijzondere eigenschappen(1) zijn er in kurkuma bijzondere stoffen gevonden. Deze stoffen geven verbindingen zoals curcuminoïden, vitaminen B en C, kalium, ijzer, eiwitten, vluchtige oliën etc.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van kurkuma tegen migraine ?

Er zijn, jammer genoeg, niet genoeg onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van kurkuma bij de behandeling van migraine. Maar de diversiteit van de biologische eigenschappen kan echter wel worden onderzocht om het gebruik van de effectiviteit bij deze aandoening te vinden. Het pijnstillende effect van kurkuma en curcumine c3 kunnen gunstig werken tegen migraine. En de andere eigenschappen kunnen bijdragen aan het verlagen van de oorzaken en risicofactoren die een migraine aanval kunnen uitlokken. Ook de ervaringen van mensen die kurkuma als natuurlijk middel tegen migraine gebruiken, spelen een rol mee.

 • Kan kurkuma de pijn van een migraine aanval verlichten ?

Pijn is het kenmerk van migraine. Een ondraaglijke hoofdpijn aan een kant van het hoofd veroorzaakt een groot ongemak voor de patiënt. Deze migraine pijn is het gevolg van een verstoring in het corticale sensorische modulatie systeem. Hiermee bedoelt men dat de  coördinatie tussen verschillende signaalmechanismen is verminderd (2).

De rol van een ontsteking in dit sensorische neuronen doorgifte in de hersenen staan centraal bij migraine pijn. De afgifte van bepaalde neuropeptiden veroorzaken de activering van weefselpijn (dit heet nociceptieve pijn) in de hersenen, die uiteindelijk (3) tot de ondraaglijke pijnen leiden. Kurkuma en curcumine staan al sinds lange tijd bekend om hun pijnstillende werking. Van kurkuma is bekend dat het de gevoeligheid voor pijnstimulansen vermindert, waardoor de pijn wordt verlicht.

pure-kurkuma-olie
Pure botanische kurkuma olie is niet overal verkrijgbaar

De essentiële oliën van kurkuma blijken deze anti-nociceptieve (pijn stillend) effect te hebben. Hun antioxiderende en ontstekingen remmende werking werkt tegen de ontstekingen die leidt (4) tot de productie van pijnprikkels.

Eén van de curcuminoïden, uit de kurkuma longa, heeft ook een pijnstillend effect. Omdat het inwerkt op een eiwit met de naam TRPV1. Een eiwit dat betrokken is bij pijn stimulansen. (5). Het vermindert de pijn en werkt dus als een natuurlijke pijnstiller (6).

Aangezien er een aantal kurkuma bestanddelen zijn, die betrokken zijn bij pijnstilling en pijnstillende activiteiten, kan kurkuma een goede maatregel blijken tegen migraine pijn.

KORTOM : Dit kan betekenen dat kurkuma gebruik nuttig kan zijn om migraine pijnen te verlichten. De werkzaamheid van bepaalde bestanddelen uit kurkuma zijn in staat om de gevoeligheid voor de pijnstimulansen te verminderen. En om de productie van pijnprikkels te reguleren.

 • Kurkuma zou stress en depressie kunnen verminderen

Er wordt geschreven dat een van de belangrijkste oorzaken van migraine aanvallen stress en depressie kunnen zijn. Het niveau van angst en stress, bijvoorbeeld met betrekking tot werk, of met aspecten van het leven, (7) komen vaak voor als oorzaak van de aanvallen bij migraine patiënten. De biologische aspecten van migraine en depressie lijken op elkaar. Beide zijn gelinkt aan een laag niveau van een hormoon. Dit hormoon heet serotonine. Van sommige bioactieve stoffen van kurkuma is bekend (8) dat ze werken tegen een depressie.

depressief
Depressieve gevoelens

Onderzoeken laten zien dat vooral curcumine c3 een antidepressieve werking heeft. Curcumine c3 verhoogt de hoeveelheid serotonine en dopamine, en leidt zo tot een vermindering van een depressie. Het blijkt zelfs effectief te zijn (9) bij mensen met ernstige depressies.

Een ander onderdeel van kurkuma, de zuivere kurkuma olie, (dus GEEN etherische kurkuma olie !) heeft ook een anti depressieve werking. Het vermindert de depressie door het verhogen van de serotonine spiegel en het verlagen van de corticosteron spiegel.

KORTOM: Dit kan betekenen dat het gebruik van kurkuma of zuivere kurkuma olie stress en depressiviteit kan verminderen. Omdat stress en depressies vaak migraine kunnen veroorzaken. Dit kan dus werkzaam zijn om het uitlokken van een migraine aanval te voorkomen.

 • Kurkuma kan de hormoonspiegel reguleren

Het voorkomen van migraine bij  vrouwen, hangt voor een groot deel samen met hun hormonale veranderingen en onbalans. Met name het hormoon oestrogeen speelt hierbij een belangrijke rol. Oestrogeen beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en veroorzaakt zenuwactivering, hetgeen kan resulteren in een migraine aanval (10).

Zowel een verlaging, maar ook een verhoging van het oestrogeen niveau kunnen een migraine aanval veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken (11) dat kurkuma de serumoestrogene spiegel verhogen kan, als het oestrogeen daalt.

In gevallen van ziekte, zoals endometriose, die veroorzaakt wordt door hoge oestrogeen niveau’s,  is van curcumine c3 bekend dat ze het de productie van estradiol (12) ( dit is een oestrogeen) verminderen kan.

Dit zou betekenen dat kurkuma en curcumine c3 een grote potentie heeft om het hormonale evenwicht bij vrouwen te ondersteunen.

KORTOM : Dit zou kunnen betekenen dat het gebruik van kurkuma, zuivere kurkuma olie of curcumine c3 de hormonale balans in evenwicht kan houden. Met name het oestrogeen. Dit kan nuttig zijn bij het voorkomen van een migraine aanval die wordt veroorzaakt door een onevenwichtige oestrogeen balans bij vrouwen.   

 • Kurkuma kan een bescherming bieden tegen de gevolgen van voedsel allergie en tegen toevoegingen en E-nummers

Ook kan een migraine aanval worden veroorzaakt door dieetproducten en toevoegingen in onze bewerkte voeding. Een aantal voedingsmiddelen, zoals koffie, fruit, bonen en alcohol, kunnen een migraine aanval uitlokken, dit als gevolg van een allergische reactie.

Curcumine
Curcumine is de gouden stof uit kurkuma

Echter sommige levensmiddelen toevoegingen, zoals MSG (mononatriumglutamaat), benzoaat en sulfieten etc hebben het ook in zich om migraine te kunnen veroorzaken. Kurkuma bezit het mooie vermogen om in te werken op allergieën en op de giftigheid van de sommige middelen in ons voedsel.

Kurkuma bezit hiervoor een anti allergische werking. Dit kan doordat er in kurkuma een bioactieve stof zit, curcumine c3 genaamd, deze bezit een mechanisme om (13) veranderingen aan te brengen in de allergische reactie op een stof.(14) Bovendien bezit curcumine c3 het vermogen om te beschermen de op de zenuwen inwerkende giftigheid van MSG. (15). Deze zelfde bescherming geeft de curcumine c3 ook tegen de giftigheid van sulfiet (16).

KORTOM : Dit zou kunnen betekenen dat het gebruik van kurkuma en/of curcumine c3 de allergische reacties en giftigheid, veroorzaakt door verschillende toevoegingen in ons voedsel,  kan voorkomen. Dit kan nuttig zijn om een migraine reactie te voorkomen, die hierdoor veroorzaakt wordt.

 • Kurkuma en curcumine zouden kunnen beschermen tegen de bijwerkingen van zware pijnstillers

NSAID’s zijn zware pijnstillers, en veel gebruikt als behandeling van een migraine aanval. Deze medicijnen vormen echter een risico op ernstige bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen in de spijsvertering optreden, maar ook in ons hart- en bloedvaten systeem.

Het kunnen verschillende soorten bijwerkingen zijn. Variërend van maagproblemen, diarree, misselijkheid tot een hogere bloeddruk. Kurkuma kan ons lichaam beschermen tegen deze bijwerkingen. Van curcumine is bekend dat het de maagschade, veroorzaakt door NSAID’s , kan helpen voorkomen (17) .

Conclusie :

Er is geen direct bewijs beschikbaar voor het gebruik van kurkuma/curcumine c3 ‘superier’ bij migraine. Er zijn wel veel onderzoeken gedaan die de werkzaamheid van kurkuma en curcumine c3 in verschillende aspecten van migraine behandelen. Er zijn veel goede eigenschappen van kurkuma, kurkuma olie en curcumine c3 ‘superieur’ die gunstig kunnen werken op de behandeling van migrainepijn.

Bovendien kunnen bovenstaande ook werken tegen belangrijke ‘triggers’ van een migraine aanval.

Tenslotte kan opgemerkt worden dat kurkuma het lichaam kan beschermen tegen de bijwerkingen van de geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van migraine.

Alles bij elkaar geteld kan worden geconcludeerd dat kurkuma, kurkuma olie en curcumine c3 een groot potentieel in zich hebben voor het voorkomen en reguleren van migraine en het voorkomen en uitlokken van migraine aanvallen

Contra indicaties

 • Neem geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ in op een nuchtere maag, er kan brandend maagzuur optreden. Neem het in tijdens een maaltijd.
 • Neem geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ in, tegelijk met medicijnen. Laat er altijd een tijdsverschil tussen van ca 4 a 5 uren.
 • Gebruik geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ bij galstenen, het kan een aanval uitlokken.
 • Neem geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ in bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Ook kan het een interactie geven met bloedsuiker verlagende medicijnen.
 • Neem geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ als u een operatie moet ondergaan. Stop 10 dagen vóór de operatie.
 • Gebruik geen kurkuma/curcumine c3 ‘superieur’ tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding.

BRONNEN :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444225/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888678/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22021994
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719767
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719767
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12807524
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8366471
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25523883
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25523883
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18504195
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398870
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398870
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27529496
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24694040
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24694040

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.