Zou kurkuma kunnen helpen tegen een te hoge bloeddruk ?

Hoge bloeddruk, of hypertensie, wordt ook wel ‘de stille moordenaar’ genoemd. Deze benaming heeft zijn oorzaak in het feit dat men weinig tot niets van deze aandoening merkt. En de symptomen niet altijd duidelijk naar voren komen. Hierdoor kan een diagnose lang op zich laten wachten. Een paar van de symptomen zijn die van langdurige hoofdpijn,  pijn op de borst, oorsuizen of een zoemend geluid, onregelmatige hartslag en vermoeidheid. Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Het kan vanuit een genetische aanleg ontstaan, maar ook door ziekte. Kan kurkuma helpen tegen een hoge bloeddruk ? Hier vindt u een goed gedocumenteerd artikel dat u een antwoord kan geven op deze vraag. 

Wat is een hoge bloeddruk ?

Ons-hart
Ons hart en onze bloedvaten

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten. Dit noemt men de bloeddruk. Het is niet goed als de druk voortdurend te hoog is. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Een normale bloeddruk is 120 / 80. Dat is het verschil tussen de uitgaande druk en de inzuigende druk op de aderen in het hart. Als de druk boven de 140 komt, dan heet dat prehypertensie. Een vooraanduiding voor een te hoge bloeddruk. Voor een juistere gedetailleerde diagnose kunt u uw huisarts raadplegen.

Er zijn 2 soorten oorzaken voor ;

 • Primaire hypertensie ; dit is al er geen duidelijke oorzaak voor de hoge bloeddruk is.
 • Secundaire hypertensie ; een onderliggende aandoening die een hoge bloeddruk kan veroorzaken.

Onze leeftijd, de aanleg in de familie, obesitas, weinig beweging, roken, gebrek aan mineralen en vitaminen in ons voedsel zijn enkele risico oorzaken voor het krijgen van een te hoge bloeddruk.

Mocht deze te hoge bloeddruk lang aanhouden dan kan dit leiden tot hartproblemen, vaatziekten en nieraandoeningen .

Kan men er zelf iets aan doen ?

Ja, men kan er zelf wat aan doen. Veranderingen in de levensstijl zijn belangrijk. Maar ook onze zoutinname, gezonde voeding en bewegen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Ook onze suikerconsumptie speelt een belangrijke rol mee bij een te hoge bloeddruk. (9) .Natuurlijk kan men er ook medicijnen tegen nemen. Ook natuurlijke middelen kunnen helpen. Het gebruik van curcumine en/of  kurkuma kan een goede bijdrage leveren.

Hoe werkt kurkuma tegen een hoge bloeddruk ?

Veel onderstaande onderzoeken tonen toch wel een bewijs dat kurkuma de bloeddruk zou kunnen helpen onze bloeddruk te helpen normaliseren.

 • Kurkuma en Curcumine C3 hebben bloeddruk verlagende eigenschappen

Renine is een enzym. Renine angiotensine is een hormonaal systeem dat de bloeddruk, via de lever en de nieren reguleert. Het betreft dus ook betrekking op de nierfunctie, omdat de nieren het bloedvolume beïnvloeden door het te filteren en de gifstoffen en de elektrobalans aan te passen.

Curcumine
Curcumine is iets anders dan kurkuma

Een onderzoek toonde aan dat curcumine de bloeddruk kan regelen, door de inwerking van de angiotensie enzymen te verminderen (2). Hierdoor wordt voorkomen dat de bloedvaten vernauwen. Niet alleen de curcumine c3, maar ook de zuivere kurkuma olie (turmeron) vertonen dergelijke activiteiten. (3).  Zuivere kurkuma olie om in te nemen, is te koop bij dekurkumaspecialist. Dit is geen etherische olie, maar uitgeperste zuivere kurkuma olie. Remming van dit enzym blijkt de bloedvaten te ontspannen.

Zowel de curcumine ( het bioactieve ingrediënt van kurkuma) en de bioperine peper ( het bioactieve ingrediënt van zwarte peper) blijken de hoge bloeddruk en de schade en structurele veranderingen als gevolg van een hoge bloeddruk te verbeteren.

Ook toonde een onderzoek aan (1) dat curcumine c3, en haar biologisch actieve verbindingen, ontspannende eigenschappen voor de bloedvaten te hebben. Deze verminderen de weerstand van de bloedstroom en verlagen zo de bloeddruk (4).

Eigenlijk is de inwerking en werking van curcumine c3 evengoed werkzaam, als het standaard medicijn ‘captopril’.

KORTOM : Curcumine C3 verlaagt de bloeddruk door hormonen te beïnvloeden die de bloeddruk reguleren en de bloedvaten te ontspannen.

 • Curcumine C3 werkt goed als middel tegen ontstekingen en als anti oxidant

Boonla et.al bestudeerde (5) het effect van curcumine in een diermodel bij een te hoge bloeddruk. Curcumine C3 bleek de bloeddruk te verlagen en het functioneren van onze bloedvaten te verbeteren door het enzym renine te verlagen.

De vermindering van dit angiotensine omzettend enzym helpt bij de ontspanning van de bloedvaten en vergemakkelijkt de doorbloeding. Dit doet de curcumine c3 door haar anti oxiderende karakter, en het verminderde ook het door oxidatieve stress veroorzaakte hoe bloeddruk. Anti oxidant curcumine c3 werd ook werkzaam bevonden (6) bij een door giftig metaal veroorzaakte hoge bloeddruk.

Eveneens was het werkzaam door het verminderen van de door hoge bloeddruk veroorzaakte ontstekingen. En het beschermde tegen de veranderingen in de bloedplaatjes activiteit. Bloedplaatjes zijn een soort bloedcellen die belangrijk zijn voor de bloedstolling.

KORTOM : Curcumine c3 en kurkuma zouden kunnen beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress die kunnen ontstaan als gevolg van een hoge bloeddruk.

 • Curcumine C3 en kurkuma kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten

Curcumine c3 heeft beschermende uitwerkingen (7) op het gehele hart- en bloedvaten systeem. Het  blijkt effectief te zijn bij hartgiftige complicaties, bijvoorbeeld veroorzaakt door diabetische complicaties. Het vermindert het cholesterol gehalte en is eveneens effectief bij de behandeling van de verkalking van de slagaderen.

curcumine
Curcumine, de gouden stof uit kurkuma

Curcumine c3 blijkt verouderings gerelateerde veranderingen in de slagaderen en de functie daarvan om te keren. Ook remde het, door een te hoge bloeddruk veroorzaakt,  hartfalen.

En beschermt het ons hart tegen door geneesmiddelen veroorzaakte toxiciteit. (8, 10, 11) .

De binnenbekleding van onze bloedvaten heet het endotheel. Een endotheel disfunctie is een aandoening waarbij de beschermende laag, aan de binnenkant van de bloedvaten, wordt aangetast.

Daardoor ontstaat er een onbalans tussen de biologische moleculen die de vernauwing en ontspanning in de bloedvaten regelen.

Door deze endotheel disfunctie kunnen de bloedvaten verharden, waardoor een hogere bloeddruk kan optreden.

Onderzoek (12) toonde aan dat curcumine c3 kan helpen bij het verlichten (13) van deze endotheel disfunctie en het weer verbeteren van de gezondheid van onze bloedvaten.

KORTOM : Curcumine c3 heeft beschermende effecten op het hart- en bloedvaten stelsel. Onderzoek suggereert dat curcumine c3 kan helpen bij het herstellen van de bloedvat systeem. Ook bij het verbeteren van structurele veranderingen, die optreden bij ziekte van dit systeem, speelde curcumine c3 een gunstige rol.

 • Kurkuma kan de oorzaken voor een te hoge bloeddruk verzachten

Zoals u bovenstaand hebt kunnen lezen, is de secundaire hoge bloeddruk een lichamelijk probleem die kan optreden als gevolg van een bepaalde ziekte. Kurkuma en curcumine c3 kan helpen bij het verlichten van de ziekte waarvan hoge bloeddruk een symptoom is.

De voordelen van kurkuma bij onze complete metabole gezondheid en obesitas. Als men ouder wordt kan zich een aandoening presenteren die een ‘metabool syndroom’ wordt genoemd. Het presenteert zich als een te dikke buik, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, een hoog cholesterol niveau en te hoge bloedlipiden.

Onderzoek suggereert dat kurkuma en de zaden van nigella sativa binnen 8 weken alle symptomen van dit metabool syndoom kan verbeteren. Eveneens heeft zwarte chocolade een goede invloed op de bloeddruk.

zwarte-chocolade
Een stukje zwarte chocolade is goed voor de bloeddruk

Ook suggereert onderzoek (14) dat de dagelijkse consumptie van curcumine c3 de bloedlipiden kunnen verlagen bij mensen die lijden aan bovengenoemd metabool syndroom. Curcumine c3, in combinatie met veranderingen in de levensstijl, kan helpen bij het verminderen van obesitas, een andere risicofactor voor een hoge bloeddruk.

Een van de goede voedingsmiddelen tegen een te hoge bloeddruk is zwarte chocolade. Zonder toegevoegde suiker. Een klein stukje chocolade van 90 % zwarte cacao kan al helpen om de bloeddruk iets te verlagen.

Hassan et al. heeft aangetoond (15) dat curcumine kan beschermen tegen, door diabetes veroorzaakte, te hoge bloeddruk en door diabetes veroorzaakte veranderingen in de bloedvat functie.

De beschermende functie van kurkuma kan tenslotte ook genoemd worden bij een verslechtering van de schildklierfunctie. Dit werkt via de uitscheiding van schildklierhormonen.

En curcumine c3 geeft u voordelen voor de gezondheid van de nieren omdat het de nieren tegen ontstekingen zou kunnen beschermen. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘lupus nefritis’. Dit is een nierontsteking die gekenmerkt wordt door veranderingen in de bloeddruk.

Nieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk omdat ze de gifstoffen uit het bloed filteren en het volume van de vloeistoffen in het lichaam regelen. Kurkuma suppletie van een ca 3 maal 500 mg per dag, gedurende 3 maanden bleek de bloeddruk te verlagen en de nierfunctie te verbeteren bij personen die hieraan lijden. (16).

KORTOM : Kurkuma en curcumine c3 kunnen helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals nierziekten en schildklier aandoeningen en metabole gezondheidsproblemen die een hogere bloeddruk veroorzaken.

Conclusie, contra indicaties en voorzorgsmaatregelen

Kurkuma is veilig in lage mate, dit is omdat het aandeel curcumine in kurkuma lager is. In kurkuma zit slechts een ca 3 a 4 % deel curcumine, het bioactieve bestanddeel van kurkuma. Als men voor de eerste keer een supplement met kurkuma gebruikt kunt u een licht ongemak ervaren, deze neemt uiteindelijk af. Er zijn een paar gevallen waarbij u kurkuma beter kunt vermijden ;

 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding.
 • Voorafgaand aan een operatie (stop ca 10 dagen vóór een operatie)
 • Bij galstenen, deze kunnen op drift raken
 • Als u bloedverdunnende medicijnen moet nemen.
 • Als u anti depressiva moet gebruiken.
 • Als u bloedsuiker verlagende medicijnen moet nemen

Ook is er vastgesteld dat curcumine  een interactie geeft bij een hoge bloeddruk als men een geneesmiddel gebruikt met de naam “Losartan” . Het kan het effect van dit middel ernstig versterken. Niet samen gebruiken.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26360646
 2. https://www.nature.com/articles/srep25579
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22263555
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26792980
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194767
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24662163
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3557759
 9. ——————————————————
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18292809
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22903178
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24972677
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25131839
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23254361
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22919438
 17. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2018/01/18/hoge-bloeddruk-suiker-is-de-boosdoener/

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.