Kan men kurkuma samen met een antibiotica kuur nemen ?

Kan men kurkuma of curcumine samen met een antibiotica kuur nemen ? We krijgen veel mails en telefoontjes met vragen over kurkuma en curcumine.  Een van de vele vragen komt regelmatig voorbij. Namelijk de vraag of men kurkuma en/of curcumine samen met een antibiotica kuur kan nemen. En kan dit zomaar zonder gevolgen ? En hoe zit dat dan ? Werkt het elkaar niet tegen ? Hier vindt u een artikel over de vraag of je kurkuma samen met een antibiotica kuur kunt nemen. 

Medicijnen, Antibiotica, Cure
Antibiotica capsules

Het antwoord op deze vraag is een duidelijk : Ja,  kurkuma kan soms samen met een antibiotica kuur. Kurkuma en curcumine c3 hebben een sterke antimicrobiële werking tegen veel microben en ook tegen verschillende resistente bacteriële stammen.

Bovendien kan kurkuma de bijwerkingen van sommige antibiotica verlichten. Het kan dus gebruikt worden om in combinatie met antibiotica betere resultaten te bereiken en ook om hun bijwerkingen te verminderen.

MAAR ; vanwege het vermogen van kurkuma en curcumine c3 om het proces van inwerking van sommige geneesmiddelen te verstoren, is het altijd verstandig om 5 a 6 uren tijdverschil tussen de inname van de antibiotica en kurkuma/curcumine c3 te houden.

Welke voordelen heeft het misschien om kurkuma/curcumine samen met antibiotica in te nemen ?

 • Kurkuma bezit sterke antimicrobiële eigenschappen

Vele verschillende onderzoeken hebben kurkuma/curcumine aangewezen om haar veelbelovende eigenschappen wat betreft anti-bacteriële, anti-schimmel en antivirale werking. Ze hebben hun werkzaamheid aangetoond bij het remmen van de groei van verschillende soorten microben die infecties en ziekten bij mensen veroorzaken (1) .

Microben met namen zoals Helicobacter pylori, Escherichia coli, Streptococcus aureus, Enterococcus faecalis, Klebsiella pnemonia, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, parodontopathische bacteriën en candida soorten worden met succes geremd door kurkuma (2) (3) (4).

Kurkuma en curcumine zouden dus kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende microbiële infecties.

 • Kurkuma is misschien nog beter dan antibiotica

Afhankelijk van het type bacteriën, kunnen kurkuma en curcumine c3 de bacteriegroei beter remmen in vergelijking met veel gebruikte antibiotica, zoals amoxicilline, ampicilline en metronidazol (5) (6) .

Verse-kurkuma-wortel
Verse kurkuma wortel

Kurkuma werkt tegen antibiotica resistente stammen. In onze vorige artikelen over de Helicobacter Pylori, en over de resistente MRSA en andere ziekenhuisbacteriën hebben we hierover geschreven. Het probleem bij deze soort resistente bacteriën is een zogenaamde ‘bio film’ . Een hard ondoordringbaar laagje, waar de antibiotica niet doorheen komt. Bacteriën die een biofilm laag hebben zijn vaak bacteriën die actief worden bij een ernstige aandoening en mensen die een verzwakt immuunsysteem.

Deze bacterie stammen hebben de neiging een zeer sterke antibiotica resistentie te ontwikkelen en worden daardoor moeilijk te behandelen, zelfs bij grote doses antibiotica.

Kurkuma kan de vorming van een biofilm laag remmen en de vermenigvuldiging van deze bacteriën verminderen, waardoor kurkuma en curcumine c3 nuttige middelen worden tegen antibiotica resistente bacteriestammen. (7).

Onderzoeken hebben ook ontdekt dat het mogelijk is om kurkuma en curcumine samen met meerdere soorten antibiotica, waaronder methicilline, carbapenem en vancomycin, de multiresistente bacteriën kunnen behandelen. (8).

Ook kan kurkuma de resistentie van bacteriën tegen de gangbare antibiotica omkeren. En de behandeling met curcumine c3 tegen dergelijke microben toonde aan dat er verschillende dingen gebeuren ; Curcumine verstoorde de celwand, het membraan en het cytoplasma van de resistente bacterie. Hierdoor werd de bacterie weer gevoelig voor een behandeling met antibiotica. (9). Zo kan de combinatie van antibiotica en kurkuma/curcumine goed helpen bij het voorkomen en behandelen van bacteriële infecties.

 • Kurkuma is misschien veiliger dan antibiotica

Antibiotica kuren brengen een risico van verschillende bijwerkingen met zich mee. Zoals last van de maag, de twaalfvingerige darm, brandend maagzuur, diarree en allergische reacties. Deze kunnen variëren van licht tot ernstig. Jeuk en rode vlekken op de huid. Maar ook zwellingen kunnen optreden. Eveneens kan de ontwikkeling van een andere schimmelinfectie ontstaan. Bijvoorbeeld bij vrouwen, een inwendige schimmelinfectie kan een bijwerking van een antibioticakuur zijn. En hoge doses antibiotica kunnen tot nog ernstigere gevolgen leiden.

Kurkuma en curcumine daarentegen worden volledig goed verdragen, hebben geen ernstige bijwerkingen en zijn veilig om te gebruiken, zelfs bij hogere hoeveelheden. (10).

 • Kurkuma zou kunnen helpen om de bijwerkingen van een antibiotica kuur te verlichten

twee-capsules-1-kurkuma-1-curcumine-c3
Kurkuma is iets anders dan curcumine. Linksonder de curcumine, bovenrechts de kurkuma

Langdurig of overmatig gebruik van antibiotica kan organen zoals de lever en de nieren beschadigen. En dit kan leiden tot een hepatotoxiciteit, het is de eigenschap van sommige stoffen, zoals medicijnen, die ze in staat zijn de lever te beschadigen.

Renale toxiciteit ,oftewel nierbeschadigingen, kunnen ontstaan en neurotoxiciteit, schade aan het zenuwstelsel,  worden ook genoemd als bijwerkingen van sommige antibiotica kuren.

Kurkuma en curcumine c3 zijn volledig natuurlijk en zijn krachtige antioxidanten, die de vrije radicalen wegvangen en kunnen de oxidatieve stress in de organen verminderen. Ook hebben verschillende onderzoekende de beschermende effecten van kurkuma en curcumine aangetoond, tegen deze beschadigingen.

Een paar namen van dergelijke eventuele schadelijk soorten antibiotica zijn ; rifampicine, isoniazide, pyrazinamide, gentamycine, erythromycine, polymyxine, colistine en antituberculaire geneesmiddelen. (11).

 • Kurkuma zou een antibiotica kuur misschien kunnen helpen versterken.

Verschillende onderzoeken en klinische studies hebben aangetoond dat kurkuma, samen met antibiotica, sterk antibacterieel kan werken. (14).

bacterie-kweek
Men kan verschillende bacterie stammen kweken en onderzoeken

In één van deze onderzoeken gebruikte men curcumine voor de behandeling van de methicilline resistente staphylococcus aureus.

Men verlaagde de concentratie antibiotica, te noemen oxacilline, ampicilline, ciprofloxacine en norfloxacine en vulde deze aan met curcumine . En men ontdekte dat curcumine, in combinatie met antibiotica, betere resultaten gaf bij de behandeling van resistente stammen. (14).

In nog weer andere onderzoeken (15) heeft men aangetoond dat curcumine tot samenwerkende resultaten kon leiden, hierin werden de volgende antibiotica genoemd ; amikacine, gentamicine, cefepime, cefaclor, cefodizime en cefotaxime.

Dus het combineren van kurkuma, samen met een antibioticakuur kan helpen de dosis van de medicijnen en hun mogelijke bijwerkingen te verlagen.

Er moeten natuurlijk uitgebreidere onderzoeken en proeven uitgevoerd worden om de preciese veiligheid van kurkuma met antibiotica vast te stellen. Neem deze dus niet tegelijkertijd in, houdt een marge van 5 a 6 uren tijdsverschil.

Contra indicaties

 • Kurkuma, gewoon door het eten is geen enkel probleem, tenzij men erg veel neemt.
 • Kurkuma PUUR, zonder bioperine, is geen enkel probleem.
 • Kurkuma met bioperine of peper verhoogt niet alleen de werking van kurkuma, maar kan ook de werking van de antibiotica versterken ! En dus ook de bijwerkingen van de antibiotica. Hou een tijdsverschil van 5 a 6 uren aan.
 • Curcumine remt het Cytochrome P450-enzym en P-glycoproteïne , die beide een vitale rol spelen in het geneesmiddelen metabolisme in de darmen. Het zou dus de werking en opname van een medicijn kunnen veranderen. Hou een tijdsverschil van 5 a 6 uren aan.
 • Hierom is het beter om bij het nemen van grotere doses kurkuma of curcumine in de vorm van supplementen, of gouden pasta, een tijdsverschil van 5 a 6 uren aan te houden.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022204/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21358761
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26973412
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447754
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24191314
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25996140
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691508
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24969489
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25389660
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16545122
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24197862
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22318308
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28884496
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23537748
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27330262

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.