Kan curcumine c3 helpen tegen Alzheimer en ons geheugen en stemming verbeteren ?

We worden steeds ouder, en daarbij lijkt het erop dat de ziekte van Alzheimer  steeds vaker voorkomt. Volgens de laatste prognose werd voorspeld dat het één op de drie ouderen treft.  Wereldwijd treft het nu al vele miljoenen mensen.  Dementie is een volksziekte. We weten er weinig van. Zeker kennen we geen goede richtlijnen om dementie te voorkomen.  Toch zijn deze richtlijnen er wel. We denken dat dementie iets is  “wat je overkomt” . Ayurveda kan iemand helpen om het pathologische vergeten te voorkomen, en om het , in getroffen ziektegevallen, te verzachten.  Wat kunt u doen om uzelf te beschermen. Hier vindt U een uitgebreid en goed gedocumenteerd artikel. Met het beste van de Westerse en Oosterse gezichtspunten omtrent deze ziekte.

Het treft meer en meer mensen, de ziekte van Alzheimer. En klinische proeven voor medicijnen leveren vaak teleurstellende resultaten op. In The American Journal of Geriatric Psychiatry is een nieuw onderzoek gepubliceerd (1) wat misscien zeel veelbelovend is. Hier staat dat het nemen van een dagelijkse dosis curcumine ( de bioactieve stof uit kurkuma) niet alleen kan voorkomen dat geheugenproblemen na verloop van tijd verergeren, maar deze zelfs kunnen verbeteren. En misschien is wel het meest opmerkelijke dat deze veranderingen niet alleen werden gezien in hun gedrag en leerprestaties, maar ook in het hersenweefsel zelf.

Het onderzoek naar Curcumine C3 

Dementie-is-vergeten
Je leven vergeten

Het team, geleid door de UCLA Gary Small, heeft 40 willekeurige mensen bijeen gezocht, in de leeftijd tussen de 50 en 90 jaren in leeftijd. Ze hebben deze groep dagelijks een curcumine of een curcumine-placebo gegeven, gedurende 18 maanden.

De curcumine supplementen hadden een grotere biologische beschikbaarheid dan normaal. Dit betekent dat het goed door het lichaam werd opgenomen. Alle deelnemers hadden lichte geheugenproblemen, maar deze deelnemers hadden nog geen Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Aan het begin van het onderzoek namen ze geheugentests en leergeheugen tests af. Er werden vragenlijsten ingevuld om gemoedstoestand en depressie te meten. Ook ondergingen de deelnemers hersenscans, zodat het team kon kijken naar de amyloïde beta-plaques en naar de hersen afvalstoffen. Deze twee zijn de kenmerken van Alzheimer.

Om de zes maanden, gedurende de periode van 18 maanden, testte het team de deelnemers op geheugen, leerprestatie en gemoedstoestand ; ze hadden de hersenen ingescand. Omdat het onderzoek dubbelblind was, wisten de onderzoekers zelf ook niet welke supplementen de deelnemers hadden gekregen tot na het onderzoek.

amyloïde plaque
Hersenschade door Alzheimer

Het bleek dat de geheugenfunctie van diegenen die curcumine hadden genomen gemidddeld met 28% verbeterde, gedurende de 18 maanden. De uitslag van de controle groep, die geen curcumine had gekregen, daarentegen waren licht gestegen. Dit was omdat waarschijnlijk omdat men meer vertrouwd raakte met de tests. Toen werd er gestopt.

De depressie uitslagen van diegene die curcumine namen verbeterden ook; de controle groep veranderde niet. En interessant was ook dat de hersenscans duidelijk minder amyloïde plaques en hersenafval (tau-accumulatie) in de twee hersengebieden, van de deelnemers die curcumine namen, de amygdala en de hypothalamus ( deze regelen angst, geheugen, besluitvorming en emotie) vertoonde. Men kon deze dus beter onder controle houden.

De belangrijkste bijwerkingen, van het huidige onderzoek, waren wat buikpijn en misselijkheid. Deze nieuwe studie is opwindend, omdat het een echte klinische studie betreft en er ook eerdere gegevens over de therapeutische effecten van curcumine zijn gebruikt.

Onderzoekers hadden al lange tijd opgemerkt dat sommige groepen mensen in India een veel lagere aantal ziektegevallen van Alzheimer vertoonden. Er werd gedacht dat ze gedeeltelijk het gevolg zijn van de hogere inname van kurkuma.

Onderzoeken hebben ook een aanwijzing gegeven voor de antidepressieve (2) en angstgevoelige effecten van curcumine, terwijl andere de mogelijke goede rol van curcumine in het behoud van de hersenfunctie hebben laten zien. Dit is naarmate we ouder worden.

Er wordt gedacht dat de antioxiderende en de ondersteunende ontstekingen remmende effecten van curcumine aan de gunstige neurologische effecten ten grondslag liggen. Er is ook aangetoond (3) dat het de vorming van amyloïde plaque verstoort en het zelfs helpt weer af te breken (4).

Amyloïde plaque zijn kleine ontstekingen, die in de hersenen ontstaan, en door de ontsteking eiwit propjes kunnen vormen. Ook zijn er onderzoeken die dit ontkennen, en vinden dat men zich niet op curcumine moet richten.

curcumine-c3-superieur
Curcumine c3, de gouden stof uit kurkuma

Dr. G. Small zei hierover in een verklaring ..”..hoe curcumine precies deze effecten uitoefent is niet zeker, maar het kan te wijten zijn aan haar vermogen om de ontstekingen in de hersenen te verminderen, deze zijn namelijk gekoppeld aan zowel de Ziekte van Alzheimer alsook aan een grote depressie..”.. Het team is van plan om te kijken of curcumine ook effectief kan zijn bij de behandeling van mensen met ernstige depressies, in plaats van bij geheugenproblemen.

Wel moet erbij opgemerkt worden dat de belangrijkste beperking van dit onderzoek was, dat de groep vrij klein was. En dat de deelnemers over het algemeen gezond , goed opgeleid en gemotiveerd waren om de lange tests te doen. Dus of de resultaten al dan niet van toepassing zijn op de gehele bevolking, is een beetje onduidelijk. Andere studies zullen hier rekening mee moeten houden.

In de ayurveda is, jaren geleden,  een groot onderzoek gedaan naar de effecten van curcumine, en andere natuurlijke supplementen, op Alzheimer en dementie. Ik voeg een link naar dit vorige artikel bij.

LINK : https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2015/01/19/kurkuma-en-alzheimer-vanuit-een-ayurvedisch-gezichtspunt/

En, zoals u aan het einde van dit bovenstaande aangelinkte artikel kunt lezen, was dit artikel geplaatst voor een goede vriend van ons. Hij heeft Alzheimer. Hoe het met hem gaat ? We zijn nu vier jaren verder en het gaat goed met hem. Hij woont nog thuis en vindt zelfs weer zijn weg in hun nieuwe woonsituatie. Curcumine C3 doet haar werk, samen met andere supplementen,  uitstekend.

Bronnen : 

 

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.