Kan Curcumine C3 de effectiviteit van bestraling verbeteren ?

Bestraling is een onderdeel van de behandeling van kanker. Kankercellen worden blootgesteld aan straling van hoge energie om de kankercellen te doden en verdere groei hiervan te remmen. Het nadeel van deze radiotherapie is de DNA schade aan de omliggende cellen. Deze bestralings therapie wordt meestal gegeven in combinatie met een operatie en/of chemotherapie. Hier vindt u een informatief artikel over deze materie. 

Wat is bestraling en hoe werkt het ?

Geel, Bestraling, Herhaling
Bestraling

Een van de nadelen van een dergelijke bestraling is dat deze straling reactieve zuurstofsoorten kunnen aanmaken, die de normale omliggende cellen kunnen beschadigen. Dit proces is niet geheel perfect: 2 tot 3% van de zuurstof wordt namelijk omgezet in reactieve zuurstofsoorten (ROS). Dit zijn instabiele en bijzonder agressieve deeltjes.

Ze zijn giftig en onttrekken elektronen aan alle celmateriaal dat ze onderweg tegenkomen, waarmee ze chaos creëren in het hele lichaam: ze zorgen voor omzetten van eiwitten, maken enzymen inactief, zorgen voor beschadigingen van het DNA en veroorzaken mutaties die op de langere termijn weer kanker kunnen veroorzaken. Zo raken de kankercellen bestand tegen hun eigen behandeling.

Om een dergelijke resistentie van kankercellen  door bestraling therapie tegen te gaan, ontstaat de vraag naar een externe  therapie. Dit is eigenlijk vereist om de giftige stralingsdoses te verminderen. En ook om tegelijkertijd de schade aan normale, gezonde cellen te minimaliseren.

Er zijn al chemische middelen hiertegen in gebruik, maar een natuurlijk middel (met dezelfde werking) is er nog niet.

Waarschijnlijk zou curcumine c3 een goede rol kunnen spelen

Curcumine c3 ‘superieur’ is het belangrijkste bioactieve bestanddeel van kurkuma. De anti-kanker informatie omtrent curcumine c3 is goed gedocumenteerd. Hieruit blijkt dat curcumine c3 deze celbeschermende eigenschappen wel degelijk bezit. Curcumine c3 biedt bescherming aan de gezonde omliggende cellen en maakt de kankercellen gevoelig voor celdood (1).

curcumine-c3
Curcumine is iets anders dan kurkuma, curcumine is ‘de gouden stof’ uit kurkuma

Uit dit onderzoek blijkt dat bestraling celschade aan de kankercellen veroorzaakt en dat deze tot celdood van de kankercellen leidt. Maar indirect kan het ook DNA schade veroorzaken. Daarnaast kan het de activiteit van ontstekingen in een cel verhogen, deze kunnen weer leiden tot ongevoeligheid tegen de bestraling.

  1. Curcumine c3 remt de activiteit van bepaalde eiwitten, zoals TNF-alfa en NF-kappaB die processen zoals ontstekingen en celgroei controleren.
  2. Curcumine c3 remt de activiteit van enzymen, zoals COX, LOX en prostaglandinen. Deze kunnen ontstekingen activeren en de cellen resistent maken tegen bestraling.
  3. Curcumine c3 kan de activiteit van geneesmiddel resistentie reguleren.
  4. Curcumine c3 helpt bij de celdood van kankercellen op vele verschillende manieren. Zoals de activering van Bcl-xs en caspasen (De naam caspase komt van “cysteine-aspartic-acid-protease”. Caspasenvervullen in de cel een essentiële rol bij de apoptose, een van de belangrijkste mechanismen voor geprogrammeerde celdood)
  5. Curcumine c3 remt de uitzaaiingen van kankercellen in verschillende stadia van de celdeling.

KORTOM ; Curcumine c3 maakt de cellen niet alleen gevoeliger voor celdood van kankercellen (14) voor, tijdens en na de bestraling, maar beschermt ook de gezonde cellen.

Curcumine c3 als natuurlijk middel om kankercellen gevoeliger te maken voor celdood. Wat zeggen onderzoeken ervan ?

Het vermogen van curcumine c3 om kankercellen gevoeliger te maken voor bestralingen is onderzocht met betrekking tot  een paar soorten kanker.

  1. Curcumine C3 verhoogt de effectiviteit van bestraling bij hoofd- en nekkanker.

Hoofd- en nekkanker is kanker die voor komt in de mond, de neusholte, de sinussen en in de keel. Deze soort kankers kunnen verschillende oorzaken hebben. Virussen, tabak, gifstoffen of alcohol kunnen de oorzaak zijn. Curcumine c3 reguleert de activiteit van een enzym, thioredoxine genaamd, thioredoxine speelt een centrale rol. Curcumine c3 reduceert de kanker in de bovenste dunne laag cellen van keel, neus en mond. En maakt de bestraling hiervan effectiever.

Deze thioredoxine regelt dus de reactie op de bestraling (2). Maar interessant genoeg blijkt curcumine c3 ook goed te helpen tegen een HPV en baarmoederhals kanker. Maar werkt wat minder bij een bestraling voorgenoemde. (3).

Een ander goed werkend mechanisme van curcumine c3 is dat het de bovenste dunne laag cellen gevoelig voor bestraling maakt, met als resultaat dat uitzaaiingen geremd worden (4) . Curcumine c3 maakt ook de cellen in het bovenste deel van de keel gevoelig voor een betere behandeling(6,7) door bestraling (5)

KORTOM: Curcumine c3 maakt hoofd- en nekkanker gevoeliger voor behandeling door de antioxodanten afweer aan te passen, en het beïnvloeden van de celoverlevings eiwitten.

  1. Curcumine c3 remt de groei van darmkanker cellen, na bestraling.

Dikke darm kanker wordt vaak, door middel van bestraling,  pre operatief behandeld, Een onderzoek (8) dat werd uitgevoerd bij menselijke darmkanker cellen, waarbij de cellen eerst werden bestraald en toen behandeld met curcumine c3, toonde aan dat de uitzaaiingen werden geremd.

Een ander laboratorium onderzoek bevestigt deze bevinding ook, namelijk door aan te tonen dat curcumine c3 de ontwikkeling van de tumor en de vorming van nieuwe bloedvaten in darmkanker cellen voorkomt.

KORTOM : Curcumine c3 maakt darmkankercellen gevoelig voor bestralings therapie door de activiteit van een eiwit te remmen die uitzaaiingen aanmaakt. Dit eiwit heet NF-kappaB.

  1. Curcumine c3 verhoogt het effect van licht therapie bij huidkanker (PDT)

Ongeveer 40% van alle kanker in de wereld bestaat uit huidkanker. Van curcumine is bewezen (9) dat het de oxidatieve stress, veroorzaakt door UV stralen, vermindert. En het maakt ook de kankercellen gevoelig voor een goed resultaat door de licht therapie.

Deze resultaten geven aan dat curcumine c3 en PDT goed samen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van huidkanker. Andere studies vermelden ook dat kurkuma als huidzalf , in combinatie met PDT,  de groei van verdere tumoren remt. (10) .

KORTOM : Curcumine C3 maakt de huidkankercellen gevoelig voor PDT bestraling en voorkomt de verdere groei van de tumor.

Curcumine C3 maakt de cellen op natuurlijke manier gevoeliger voor een effectieve bestraling bij verschillende soorten kanker.

Vele verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Curcumine C3 kankercellen gevoelig maken voor een goed resultaat van de bestraling.

Ook bij zeldzame soorten kanker heeft curcumine c3 een positief resultaat op de behandeling ervan. Bij spierweefselkanker, hersenkanker, “Ewings sarcoom” (een soort kanker die het bot beïnvloedt), schildklierkanker,  baarmoederhalskanker, prostaatkanker en het Non-Hodgkin lymfoom (11)

  • Werkt Curcumine c3 beter, als het gecombineerd wordt met andere natuurlijk middelen ?

In Spanje is een onderzoek (13) uitgevoerd om de bestralings gevoelige eigenschappen van Curcumine C3 samen met  resveratrol te bekijken. Deze studie liet zien dat door een combinatie van deze beide er verschillende lichamelijk mechanismen in werking kwamen. Een ontgifting vond plaats en de DNA schade werd onder controle gehouden.

De ontwikkeling van een kankercel bestaat uit verschillende groeifasen. Door een bestraling worden ook gezonde cellen aangetast. Curcumine C3, samen met resveratrol, beschermden deze cellen tegen de schadelijke effecten van de bestraling. Dan werden hier met name groene thee (epigallocatechinegallat) , en een druivenbestanddeel genoemd (resveratrol), en kurkuma genoemd. (12). Dit onderzoek is uitgevoerd bij bloedkanker cellen.

Curcumine c3, Neemblad-extract en frambozen extract werden met name genoemd.

Nog een paar vragen ? 

Is Curcumine C3 niet schadelijk ?

Het is alleen bekend dat curcumine c3, als het in enorm grote doseringen en lange tijd ingenomen wordt,  problemen kan veroorzaken. Studies hebben het gebruik van  curcumine c3 zelfs tot 12 gram dag veilig gesteld tot 3 maanden tijd. Het is dus onwaarschijnlijk dat dit ernstige problemen veroorzaakt. In kleine doseringen, van  ½  gram is het heilzaam voor ons lichaam.

Waarom heb ik zoveel nodig, in normale gevallen neem ik slechts 1 theelepel kurkuma

Kanker is een agressieve stoornis en een snelle actie is zeer noodzakelijk om de groei te controleren. Daarom zijn hier grotere doseringen nodig.

Hoeveel kurkuma poeder moet ik eten zodat ik genoeg curcumine c3 binnen krijg ?

Dat gaat niet.  Het is heel moeilijk om deze hoeveelheid curcumine binnen te krijgen door kurkumapoeder te nemen, gezien het feit dat kurkuma poeder slechts 3-4% curcumine bevat. Dus zelfs om 1 gram curcumine c3 binnen te krijgen, moet u ca 25 a 30 gram kurkuma poeder opeten.

En als u 8 gram curcumine c3 zou willen nemen, dan moet u 200 gram kurkuma poeder opeten. Dat is niet te doen. Neem altijd een goede soort curcumine c3.

De onderzoeken, zoals genoemd, zijn ook op goed werkende en zuivere curcumine supplementen gebaseerd.  De Curcumine C3 “superieur” is een dergelijk zuiver natuurlijk curcumine c3 supplement. Met een  juiste verhouding met de 3 curcuminoïden. Want alleen aan curcumine heeft men niet zoveel. Eigenlijk kunt u dit het beste met een goede ayurvedische of natuurgeneeskundig arts overleggen.

Hoe moet ik die curcumine c3 innemen ?

Curcumine kan tijdens het eten. worden ingenomen met wat melk of andere vloeistof.  Neem ze altijd in met wat vet, dat verbetert de biologische beschikbaarheid. De meeste goede curcumine hebben al bioperine verbindingen. Zo niet, meng dan wat zwarte peper met olie, en neem dat erbij in.

Hoeveel curcumine c3 moet je dan bij kanker innemen ?

In het begin is het mogelijk dat er een kleine maagprobleem kan optreden. En men kan soms een wat moeilijker stoelgang krijgen. Overleg dit met uw arts. Hoeveelheden van 8 tot 12 gram zijn veilig gebleken. In het geval van kanker kan men een grote hoeveelheid, gedurende ca 8 weken nemen, daarna moet men ‘terugschakelen’ naar een normale hoeveelheid.

Neem deze hoeveelheden niet zomaar, meldt het altijd uw behandelend arts ! Stel ook het aantal te nemen Curcumine C3 capsules, in overleg met uw arts, samen.

Naschrift;  

In de oude ayurveda wordt aangeraden om dagelijks een beetje kurkuma van goede kwaliteit te nemen. Ook is het zo dat iemand kurkuma als onderdeel van de dagelijkse routine kan maken, dit zou ons lichaam kunnen beschermen tegen veel  toekomstige ziektes. Een beetje kurkuma en curcumine preventief nemen ? Dat is een goed idee en deze beide kunnen uitstekend  samen gaan.

Bronnen :

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.