Het effect van curcumine c3 op onze darmflora (deel 2)

Op onze vorige artikel “Hoe lang duurt het voordat kurkuma/curcumine werkt” hebben we erg veel reacties gehad. De meeste mensen vonden het interessant om te weten wat het effect van curcumine is op ontstekingen. En vooral vond men interessant om te weten dat (gewrichts) ontstekingen in de darmen ontstaan. Hier vindt u deel van van dit uitgebreide artikel over de invloed van kurkuma op onze darmen

Kurkuma en onze darm flora 

Een tweede artikel kan misschien verduidelijking op deze zaak geven. Hoewel men vaak zegt dat curcumine c3 een gebrekkige bio activiteit zou hebben, wijzen vele studies toch een ander licht op de zaak. Verschillende studies geven aan dat de inname van curcumine (de bioactieve stof uit kurkuma longa) voor een hoge concentratie in ons darmstelsel zorgt. De samenstelling van bepaalde bacteriën soorten veranderde na consumptie van curcumine.

Darmflora
Onze darmflora is belangrijk

Zoals al geschreven stelt de Ayurvedische natuurgeneeskundige leer, dat bijna alle soorten ontstekingen (ook psoriasis) hun oorsprong in de darmen vinden.

Door een slechter werkende darmfunctie kan het lichaam zijn afvalstoffen niet kwijt, en drukt deze dieper het lichaam in.

Dan beginnen zich daar ontstekingen te vormen. Dan zijn er 2 dingen mogelijk. Onze westerse geneeskunde geeft mensen dan vaak pijnstillers of chemische medicatie, die voor nog meer afvalstoffen zorgen. Maar het eerste probleem niet oplossen.

 

Voor de grootste problemen zorgen de verhouding tussen 3 darmbacterieën; deze bacterie soorten heten

  • Prevotellaceae,
  • Bacteroidaceae
  • Rikenellaceae.

Niet dat deze 3 slechte darmbacteriën zouden zijn, maar de verhouding tussen deze 3 blijkt belangrijk. Te weinig van de ene soort en teveel van de andere soort was het probleem.

Curcumine c3 zou regulerend op de darmflora kunnen werken

Nu blijkt dat, na het innemen van curcumine, dat dit regulerende effecten zou kunnen uitoefenen op darmflora. En gezien de pathogene relatie tussen de darmflora en vele ziekten, kan deze bevinding ons helpen om de therapeutische voordelen van curcumine te begrijpen. Een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong. Vergiften worden geen pathogenen genoemd.

Het probleem zit erin dat men de werkzame stof uit kurkuma, curcumine, vaak in de opname in het bloed zoekt. Als daar geen/weinig van deze stof terug te vinden is, stelt men dat het ‘slecht opgenomen’ wordt. Maar de algehele werking van curcumine ligt op een ander vlak.

Onze darmflora
Onze gezondheid zit in onze darmen

Als een ziekte in de darmen begint, en curcumine de darmflora gunstig zou kunnen beïnvloeden, ziet men als eindeffect dat de ziekte zich langzaam terug trekt, omdat de darmflora verbetert.

In de afgelopen jaren heeft een groot toenemend aantal onderzoeken aangetoond dat de verandering in de gastro-intestinale ( maag- en darm flora) verband houden met vele stofwisselings ziekten.

Daarbij zijn te obesitas, diabetes en chronische leverziekten te noemen. Gisteren had ik nog een meneer aan de telefoon, die zijn obesitas had bestreden met kurkuma/curcumine. Iedereen stond versteld van zijn resultaten, hij was 32 kilo afgevallen. Hij vroeg me of ik wist hoe dit kwam. Mede daardoor dit artikel. Curcumine verandert de darmflora.

Hieruit kan men de conclusie trekken dat curcumine directe regulerende effecten op de darmflora zou kunnen hebben. Dit kan een belangrijk punt zijn bij de basis van de therapeutische voordelen van curcumine.

Curcumine is een natuurlijk mengsel dat geïsoleerd is uit kurkuma-longa. Goede curcumine moet geen chemische toevoegingen bezitten, en bestaan uit de drie belangrijkste componenten in een goede verhouding.

curcumine-c3
Zuivere curcumine, de gouden stof uit kurkuma

Dit zijn de C3, de drie componenten

  • Demethoxy curcumine (33,2%)
  • Bisdemethoxy curcumine (23,3%)
  • Zuivere curcumine-longa (40,9%).

Curcumine C3 “Superieur” . Curcumine met de 3 curcuminoïden in een juiste verhouding.

Het is ook te merken dat curcumine c3 de darmflora beïnvloeden, als men met curcumine c3 begint. Er zijn mensen waarbij het ‘toilet bezoek’ moeilijker gaat, dus een geraspte appel met kaneel (laxerend) is dan in het begin wel een goed idee. Ook is het te heftig om direct met 2 capsules curcumine c3 te beginnen. De eerste 10 dagen 1 capsule per dag is prima ‘als opstapje’.

In een onderzoek bij muizen werden 2 groepen gevormd. De ene groep kreeg curcumine c3 gewoon via het voer toegediend, de andere groep kreeg dit niet. Na 15 dagen van onderzoek, van de fecale monsters, werd de waargenomen dat bij muizen, met curcumine c3 in de voeding, een gunstige veranderde darmmicrobiotica optrad.

Het onderzoek toonde, in detail, aan dat de darmbacterie Prevotellaceae daalde van 15,48 % naar 6,16 %. De hoeveelheid darmbacterie Bacteroïda verhoogde zich van 1,15 % naar 3,21 %. En de Rikenellaceae zag er ook beter uit, het verhoogde zich van 4,73 % naar 7,96%. Dit zijn misschien gunstige berichten voor mensen. Tot zover moet zich dit onderzoek nog uitgebreid worden naar mensen. Echter de Ayurvedische natuurgeneeskundige gezondheidsleer heeft deze kennis al vele eeuwen paraat.

Bron : 

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.