Helpt kurkuma tegen winterhanden ?

Winterhanden, dit is een pijnlijke zaak. Het wordt kouder en de kloofjes in de duimen of vingers en, voor sommige mensen de winterhanden, kunnen weer ontstaan. Als u één keer winterhanden of wintertenen hebt gehad, komt het vaker terug. Er zijn veel mensen die er last van hebben, in Nederland ongeveer 1 op de 10. En vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Hier vindt u een goed artikel over winterhanden, wintervoeten en kurkuma. 

Waarom heeft men winterhanden ?

Winter-handen
Winterhanden kunnen pijn doen 

Wintertenen of winterhanden wordt veroorzaakt door een reactie in de bloedvaatjes. Eigenlijk reageren de bloedvaatjes wat langzamer op de verschillen tussen warmte en kou. De grotere bloedvaatjes in de huid gaan uitzetten, en langzaam beginnen de problemen.

Want eigenlijk had het andersom moeten zijn. Bij warmte gaan de bloedvaatjes uitzetten, om onszelf te koelen. Dan wordt de huid roder. ’s Zomers , als je het warm hebt, word je rood. En bij kou gaan ze krimpen. En wordt de huid witter. Om in onszelf de warmte te sparen. Bij winterhanden/wintertenen gaat dit proces precies andersom.

Hoe kouder het wordt, hoe roder de huid eruit gaat zien. Vochtige kou kan dit proces ook nog eens ‘aanjagen’. Het extra bloed, dat wordt aangevoerd , kan niet goed doorstromen en gaat zich ophopen in de bloedvaten en het weefsel. De handen of tenen zwellen op en worden rood. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zelfs op de benen, armen of oren voorkomen.

En als u dan ineens van de kou in een warme omgeving komt, begint het te jeuken en pijnlijk aan te voelen. Eigenlijk is het geen ernstige kwaal, het is vooral vervelend en pijnlijk. En het moet gewoon genezen, dit kan een paar weken duren. Van twee weken, bij lichtere klachten tot 5 weken bij zware klachten.

Zijn er duidelijke oorzaken voor winterhanden ?

Ja, er zijn een paar te noemen. Het kan erfelijk zijn, dat men winterhanden krijgt. Maar ook het gebruik van hoge bloeddruk medicijnen kan een oorzaak zijn. Of andere middelen die het hart ontlasten. Dit zijn de betablokkers.

Maar te kleine of te strakke schoenen en/of te dunnen sokken kunnen ook een rol spelen. Maar ook wordt een flink ondergewicht of overgewicht genoemd als oorzaak. En de leeftijd kan een rol mee spelen. Eigenlijk is een goede behandeling er nog niet.

Hoe zien winterhanden eruit ?

Eigenlijk kun je het direct zien. De huid wordt rood, blauw en dik. Wintertenen kunnen heel erg gaan gloeien en jeuken. Soms prikt en tintelt de huid ook. Bij ernstige klachten begint de huid te ontsteken en ontstaan er wondjes en blaren.

Kun je er zelf ook iets aan doen ?

Winter-kou
Winterkou, en winter tenen

• Ja, warm houden. En vooral niet tegen de verwarming aan gaan zitten met de voeten, dat is te heet. Het beste is het om de huid op lichaamstemperatuur te houden en de huid droog houden. Dus voorkomen dat je zweet.

Het beste gaat dit met zuiver wollen sokken of handschoenen. Een mens heeft haren om zich tegen kou en/of warmte te beschermen, dus wol, wat eigenlijk de haren van een dier zijn, is de beste keuze.

Een oud spreekwoord zegt : …”…Wat goed is tegen de kou, is ook goed tegen de warmte..”… Geitenwollen sokken zijn perfect.

Wat kun je nog meer doen tegen winterhanden- of voeten ? 

  • Vermijd temperatuurverschillen en vermijd de erge kou.
  • Wisselbaden willen ook nog wel eens helpen. Hou de voeten even 2 minuten in koud water, en daarna 30 seconden in een bak met lauwwarm water.
  • NOOIT krabben. Daar wordt het alleen maar erger van. Om de huid op een natuurlijke manier schoon en zuiver te houden kan kurkumazalf prima helpen. Kurkuma is een verwarmende specerij. De kurkumazalf helpt met het verminderen van de ontstekingen. En is jeukstillend. En helpt om te huid op temperatuur te houden.
  • Wijlen Klazien uit Zalk schreef dat je ook sap van de selderij plant op de pijnlijke plekken kon smeren.
  • En, waarvan men zegt dat het ook goed kan helpen, is;  Urine.  Pliester schrijft hierover; ..’..Vang uw ochtendurine op. Doe dit in een bakje. Week uw tenen daar ca 10 minuten in en daarna afdrogen. In geen geval afspoelen. Wollen sokken aan. Klaar…..’.. Ik heb er geen ervaring mee, maar het is wel een volkomen natuurlijk product. Maar misschien vindt u dit een beetje te onsmakelijk..

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.