Goede voeding en kurkuma voor sterke botten

Melkproducten blijken niet gezond. Dit zal voor veel mensen even schrikken zijn. Want waar moet je dan je calcium vandaan halen ? Vooral uit groente, dat is het beste. In groente bevinden zich grote hoeveelheden calcium. Wist u dat 100 kilocalorieën boerenkool 455 mgr aan calcium bevat? Terwijl 100 kilocalorieën melk maar 194 mgr calcium bevat. Melkproducten worden vooral door de industrie de hemel in geprezen. Ons bot is een levend weefsel. En heeft dus ook behoefte aan goede voedingsstoffen. Maar er zijn ook slechte voedingsstoffen voor ons botstelsel. Hier vindt u een artikel omtrent goede voeding en botweefsel.

Botweefsel is levend weefsel 

Botweefsel-is-een-levend-weefsel
Botweefsel is levend weefsel

Terwijl Dr. Shinya, in een van zijn boeken, zegt ..”..dat hij de eerste persoon nog moet ontmoeten die dagelijks yoghurt eet en nog altijd gezonde darmen heeft..”.. . Maar als u de tv aan zet, dan prijzen allerlei vriendelijke reclame items yoghurt ( MET probiotica) aan als halve geneesmiddelen voor de darmen.

Dr. K. Verburgh heeft er vele bladzijden over geschreven. Dit is zeer interessant om te lezen. Hij stelt dat mensen helemaal niet door de natuur gemaakt om melk en (drink)yoghurt te verteren. Ook al kunt u wel tegen lactose. Hij stelt ook dat zuivelproducten de kans kunnen verhogen op -Parkinson -Osteoporose -Prostaatkanker -Ovariumkanker en ongezonde darmen.

Wat kunt u zelf doen om uw botten tot op hoge leeftijd gezond te houden ?
Wat is dan goede voeding tegen osteoporose?

 • De mineralen Zink, Koper, Mangaan, Borium en molybdeen zijn belangrijke elementen voor een gezond bot behoud. Ook sporenelementen zijn essentieel voor de botopbouw. Walnoten, pecannoten, roggebrood en sesamzaad heeft dit in ruime mate. Oesters en cashewnoten ook.
 • Drink veel water, en de opname van voedingsstoffen, via de maag, verbeteren door de extra spijsverterings enzymen. Elke dag een heel klein beetje ‘baking soda’ in een glas water werkt goed tegen de verzuring in het lichaam.

 • Calcium en fosfor zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons skelet, we hebben deze in grote hoeveelheden nodig. Maar de calcium in melk helpt daar niet tot nauwelijks tegen. U krijgt meer calcium binnen uit groene groenten en noten. Fosfor vindt u in granen, noten en zaden.
 • Vitamine A is goed voor de productie van progesteron. Dit is een nuttig hormoon bij het voorkomen van osteoporose. Wortel, bloemkool en spitskool. Bananen, sinaasappelen en mandarijnen voorzien u in ruime mate van Vitamine A.
 • Cholesterol is DE grondstof waaruit Vitamine D wordt gemaakt. Dus bij een te laag cholesterol gehalte, wordt ook te weinig Vitamine D aan gemaakt. Daarmee zou het nemen van statines of een beperking van de inname gezondheids problemen kunnen veroorzaken.
 • Omega-3 vetzuren zijn hierbij onmisbaar voor de energie voorziening in onze cellen.
 • De Vitaminen D ( voor de opname van voeding in de darm) en Vitamine C ( voor de vorming van collageen en steunweefsel) en Vitamine K (stimuleert de kalkafzetting in de botten, en remt de kalkafzetting in de aderen) zijn erg belangrijk voor gezond botweefsel.
 • Magnesium is een absoluut onmisbaar mineraal voor uw gezondheid en uw botstelsel. Voor een goede osteoporose preventie zou u eigenlijk de verhouding magnesium : calcium gelijk moeten houden. Magnesium zit voornamelijk in amandelen en groene groenten. Als u mocht besluiten om een supplement te nemen, dan is Magnesium Citraat ook prima.
 • Alle B-vitamines zijn belangrijk voor de opbouw van cellen in ons lichaam. Ook speelt deze vitamine een rol bij het verlagen van het schadelijke aminozuur homocysteïne.
 • Zeewier en shii-take paddenstoelen zijn goed voor ons botweefsel. Ook onverzadigde vetten zijn goed voor onze botten.
 • Vijgen en sesamzaad ( zie onderaan op de foto) zijn supergoed voor onze botten. Zoiets als “tahin” ( dit is een soort pindakaas van sesamzaad), is pure vloeibare calcium voor onze botten. Met iedere hap eet u een ‘nieuw beetje botweefsel’ op.
 • Verder is aangetoond dat kruiden, zoals kurkuma, de botresorptie kunnen remmen. Kurkuma remt de activering van NF-kappaB, wat geassocieerd is met ontstekingsziekten zoals osteoporose. Zeer zuivere en goede curcumine c3 ( ontstekingen remmer) en magnesium-citraat ( in één aanbieding) is verkrijgbaar. Wij vonden deze combinatie bij dekurkumaspecialist.
 • Beweeg iedere dag ten minste 30 minuten intensief.

Wat is slechte voeding voor ons botweefsel ?

 • Te veel dierlijke producten, zoals vlees en melkproducten zullen veel calcium uit uw lichaam weg halen, en weinig calcium toe voegen. Neem dit dus niet teveel. En wat de melkproducten betreft, kunt u het misschien vervangen door sojamelk ?.
 • Frisdranken, kunstmatig bereide vruchtensappen met fructose/glucose siropen. Suikers en witte suikers.
 • Zout eten, omdat zout eten het calcium via de nieren stimuleert om uit te scheiden.
 • Cafeïne is slecht voor de botten, dus koffie, zwarte en groene thee, chocolade en cola kunt u het beste zeer, zeer matig gebruiken.
 • Neem zo weinig mogelijk verzurende producten. Zoals varkensvlees, fast food, alcohol, kunstmatige zoetstoffen, suiker en producten die van witte bloem gemaakt zijn.

Bronnen :

 • “de Voedselzandloper” Dr. K. Verburgh.
 • “De Voedingswijzer” J. Zwaan.
 • “Voeding Als Medicijn” Dr. F. Bohlmann.
 • “Voeding en Gezondheid” J. en I. Dries.
 • “Eten als Medicijn” D. Pinnock.
 • “Fit met Voeding” Dr. G. Schuitemaker
 • “Een gezonde eter voelt zich beter” I. Lelieveld en V. Hundscheid

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.