Een vraag over de verschillen van kurkuma en curcumine (en over de opname ervan)

Gisteren ontvingen we een vraag van een Mevrouw. Deze vraag krijgen we veel vaker, en zou het gaarne voor u willen beantwoorden. Het gaat over de opname van kurkuma en/of curcumine. En het verschil tussen deze beide vormen. We plaatsen hier een ingezonden brief met vragen voor u, als een informatief artikel omtrent de verschillen tussen kurkuma en curcumine. 

Een antwoord op een ingezonden mail

..”..Goedemorgen, Alles Over Kurkuma-team,
Kunt u mij helpen? Eigenlijk verdiep ik me wel graag in kurkuma. En heb er ook wel over gelezen en zo. Maar ik weet niet meer wat er nu wel of niet waar is van al die artikelen die ik lees. En dat kurkuma slecht opneembaar is. Want er is zoveel, want iedereen zegt iets anders. Kunt u er iets over zeggen? Wat is het verschil met kurkuma en met die curcumine ? En graag ook iets over die micellen, die je nu leest . Ik begrijp het niet meer. Alvast dank u wel……”..

Groet van uw klant Mevr. K. Meeuwesen.

Goedendag, Mevrouw.

verse-kurkuma-wortel

Dank voor uw vraag en vertrouwen. Ja, dat klopt. Kurkuma is moeilijk opneembaar in het lichaam. De ene firma voegt er daarom ‘ABC’ aan toe, een andere weer ‘XXL’. En als ‘HUPHUP’ er niet in zit, dan is de opname niet goed genoeg. Ik kan me voorstellen u door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Wij gaan ervan uit dat Moeder Natuur haar werk al prima heeft gedaan, daarom voegen wij absoluut geen ingewikkelde chemische stoffen toe aan onze kurkuma en curcumine. Dit is om mee te beginnen.

Ten eerste is er een groot verschil tussen kurkuma en curcumine. Op de curcumine komen we later terug. Kurkuma poeder is een eindproduct van een proces waar soms de hele plant is gebruikt, soms alleen de wortel. Is alleen de wortel gebruikt dat heet dat “rhizome”. Dit is de beste kwaliteit.

Laten we eerst even kijken naar de verdere voorwaarden. Goede kwaliteit kurkuma en curcumine zijn lichtdicht, vochtdicht en koel bewaard. En ook zo verpakt en verzonden. Als het aan deze voorwaarden heeft voldaan, kun je door een speciaal natuurlijk proces de opname verbeteren.

Vanuit de oude Ayurvedische natuurgeneeskunde

Vanuit de oude Ayurvedische natuurgeneeskunde voegde men er al 1000den jaren wat pittige peper aan toe, en mengde het met wat vet. Daardoor ontstond er een natuurlijk opname proces in de lever en gal. Dit verbeterde de opname met een veelvoud. Dat deed men met veel natuurgeneeskrachtige middelen. Dit natuurlijke proces heet ‘micellen productie’ en ontstaat automatisch. Het zorgt voor een goed ‘transport’ naar de darmen.

Ten tweede, omdat in kurkuma maar ca 3 % curcumine zit, en het de curcumine is die de geneeskrachtige werking heeft, is het deze curcumine die men zoekt. Dus is curcumine een geheel ander verhaal, dan kurkuma. In 1 capsule goede curcumine zit evenveel werkzame stof, dan in ca 25 capsules kurkuma. Kijk dus altijd wat u in uw handen heeft. Curcuma (kurkuma) of Curcumine.

Kurkuma
Kurkuma, de wortel van de zon

Van deze curcumine is weer een klein deel werkzaam. Dit heten de ‘curcuminoïden’. Daarvan zijn er vele, ongeveer 27 verschillende, en 3 daarvan hebben een goede geneeskrachtige werking. Dit hoeft ons lichaam nu niet meer zelf ‘uit te zoeken en te selecteren’. Deze zijn al voor u uitgeselecteerd, het heet C3, de drie curcuminoïden

Dit zijn :
* demethoxy curcumine (34,2%).
* bisdemethoxy curcumine (24,3%).
* zuivere curcumine-longa ( 40,9%).

Vandaar de naam curcumine c3. Als deze 3 in de juiste verhouding zijn (zie boven) , is het prima werkzaam in het lichaam. Vandaar de naam curcumine c3  “Superieur”. Deze zuivere curcumine vindt u bij dekurkumaspecialist, wij vinden dit de beste aanbieder tot zover.

Maar dit is nog steeds niet vol opneembaar ! Door een natuurlijk proces van bioperine peper en wat vet, reageert ons lichaam met een bijna 85% opname. Op een geheel natuurlijke manier, zonder chemische toevoegingen. Het vet werkt in op de cellen. Dit gaat via een speciaal proces in de gal. Het lichaam doet dit automatisch.

Want de opname van vetten door onze dunne darm is een ingewikkeld proces. De inhoud van de dunne darm is namelijk nog steeds een waterig milieu. Hier biedt de werking van de gal een oplossing. Gal zorgt ervoor dat er zgn ‘micellen’ kunnen ontstaan. Micellen zijn stoffen die de vetachtige stoffen insluiten. Zo ontstaat er een soort bolletje, die aan de buitenkant uit stoffen bestaat die oplosbaar zijn in water.

Dit komt door de galvloeistof, en daar zitten binnenin de gegeten curcumine stoffen. Of, natuurlijk, andere stoffen. Op deze manier kunnen de stoffen de darmcel in getransporteerd worden. Dus curcumine kan men het beste innemen met wat vet. De rest doen de micellen uit ons eigen lichaam vanzelf. Dit is een geheel natuurlijk lichamelijk proces.

Verschillende verkopers geven moeilijke namen aan dit proces. Maar het is en blijft een geheel natuurlijk proces. Nu is het dus niet meer de vraag van het proces, maar de vraag omtrent de zuiverheid van de curcumine. Hoeveel curcumine zit erin  Is het curcuma of curcumine etc. Hoe is de verhouding.  En deze vragen heeft dekurkumaspecialist zich van tevoren gesteld, voordat ze met de verkoop van kurkuma en curcumine en andere producten is begonnen.

Daarmee vellen we geen oordeel over goede en/of slechte aanbieders. Dat is niet de bedoeling. Maar over verschillen.

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.