Helpt kurkuma of curcumine tegen koorts en griep?

Bijna elke dag hoort men wel het radiospotje, over het feit dat men geen anti-biotica medicijnen mag nemen tijdens griep. Omdat anti biotica niet helpt tegen de koorts en het zieke gevoel wat met een flink griep aanval gepaard kan gaan. Griep wordt veroorzaakt door een virus, en antibiotica helpt tegen bacteriën. En tegen virussen is er geen geneesmiddel, wordt er gezegd, dus moet men de ‘rit maar uitzingen’. Dit is omdat een virus zichzelf kan verstoppen en veranderen. Daar is geen kruid tegen gewassen, is de gangbare mening. Hier vindt u een artikel over kurkuma, curcumine en koorts of griep.

Kurkuma en curcumine c3, virussen, koorts en/of griep

Op onze laatste lezingen, is er duidelijk door een kenner aangegeven dat kurkuma/curcumine wel kan helpen. Het ‘vangt’ de virussen niet, maar beïnvloedt hun voortplantings systeem. En kan zodoende de koorts en/of griep virussen wel degelijk opruimen.
Kurkuma-open-capsule
                               Wat een prachtige kleur, de kleur van de zon 

Er kunnen veel redenen voor koorts zijn, het kan door medicijnen veroorzaakt worden. Het kan een bacteriële oorzaak hebben, zoals blaasontsteking, verkoudheid en darmproblemen. Ook na een operatie kan er koorts optreden, soms met een infectie als oorzaak.

Koorts heeft men als de lichaams temperatuur boven de ca 38 grdn ligt. Dit komt doordat stoffen, die de koorts veroorzaken, onze hypothalamus klier aanzetten de lichaamstemperatuur te verhogen.
Deze klier regelt veel dingen in ons lichaam onder andere onze lichaamstemperatuur. Dit kan tot rillingen leiden, en als de temperatuur weer ietsje zakt voelt men zich warm en begint te zweten. Dit zweten heeft als functie om de ‘ziekmakende stoffen’ het lichaam uit te werken.
Over het algemeen wordt bij koorts paracetamol of ibuprofen aangeraden. Maar wist u dat koorts ook bestreden en verholpen kan worden met kruiden remedies ?
En deze zijn minder schadelijk voor ons lichaam, dan vrij verkrijgbare NSAID’s. NSAID’s zijn sterke pijnstillers en bij iedere drogist te koop.

Hoe zou kurkuma tegen koorts kunnen werken ?

Kurkuma is een van de meest gewaardeerde specerijen in de natuur. Vaak schrijft men over kurkuma in de mannelijke vorm, maar kurkuma is vrouwelijk. In de Ayurveda wordt zij ook wel ‘Gouden Godin” genoemd. En schrijft men over kurkuma in de vrouwelijke vorm. Kurkuma heeft een bittere peperachtige smaak. In het oude Sanskriet werd kurkuma een ‘jawarantika’ genoemd. Dat betekent letterlijk “een die koorts geneest”.
Maar het werkzame onderdeel van kurkuma heet curcumine, het is één van de vele curcuminoïden , die deze specerij rijk is. Eigenlijk is dit de ‘gele kleurstof’ uit kurkuma. En deze curcuminoïden zijn geheel natuurlijke anti-oxidanten. Dus de werkzame stof.

Curcumine helpt mee, met het bestrijden vanontstekingen

Koorts betekent een ontsteking. Als het een infectie betreft wordt een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes aangetroffen, deze “eten de infectie haarden op” , en sterven dan af. Ondertussen geven ze stoffen af aan de hypothalamus klier, die de temperatuur laat zakken. De sterke pijnstillers kunnen in dit proces zeker helpen, maar de nadelen wegen soms wel erg zwaar. Schade aan maag- en darmstelsel, nierproblemen, hartproblemen en een verhoogd risico op een beroerte zijn de meest bekende.
Kurkuma werkt eigenlijk op dezelfde manier als een sterke pijnstiller. Maar kent de zware bijwerkingen in het geheel niet. En het is de curcumine c3 die dit bewerkstelligt. De ontstekingremmende (2) en pijnloze werking van curcumine c3 is veilig gebleken in zes onderzoeken bij mensen, en het wordt ook aanbevolen als een veiliger (3) alternatief voor NSAID’s
• KORTOM : Ontstekingen zijn een veel voorkomende oorzaak van koorts. Curcumine c3 werkt op dezelfde manier als zware pijnstillers om koorts te verminderen.

Curcumine zou de infecties kunnen bestrijden, die de koorts veroorzaken

Kurkuma-wortel
                               De natuur kan ongeëvenaarde dingen maken !

“Candida aureaus” is een bacterie die huidinfecties en voedselvergiftiging kan veroorzaken. Er is een onderzoek gedaan naar het effect van curcumine op koorts, veroorzaakt door deze infectie. Een verhoogde werking tegen de ontsteking werd er waargenomen.

Ook de zgn ‘nucleaire factor Kappa-B’ dit is een groep van eiwitten die het ontstekings proces beïnvloeden. Curcumine bleek deze ‘nucleaire factor Kappa-B’ te verminderen, zodat de koorts zakt. Dit gaat doordat curcumine de celwand van de bacteriën kapot maakt, en de infectie stopt.
Een Taiwanees onderzoek ( 4 ) bewees het koortswerende effect van curcumine c3. Want het bacteriën doden met een antibioticumkuurtje is niet genoeg om helemaal beter te worden. Ook bacterie signaalmolecuul LPS moet uit het lichaam worden verwijderd, voordat het afweersysteem weer helemaal op gang komt. Daarom kan men zich zo zwak voelen na ziekte.
• KORTOM : De veelzijdigheid van curcumine bestaat uit haar antimicrobiële eigenschappen. Deze vernietigen de infecties, die koorts zouden kunnen veroorzaken.

Curcumine helpt het lichamelijke afweersysteem versterken

In het geval van ontstekingen of infecties kan curcumine c3 de immuunreacties veranderen en aanpassen en versterken. Dit gaat door het vrijmaken van ontstekings mediatoren. Een mediator is in de geneeskunde een lichaamseigen stof die bij een afweerreactie van het lichaam vrijkomt. Bij het binnendringen van een vreemde stof die als schadelijk wordt beschouwd wordt de mediator uitgestort vanuit granulen of vesikels, die zich bevinden in mestcellen en granulocyten.
Een van de bekendste mediatoren is histamine, geproduceerd door de mest- of mastcellen. Want in het geval van allergieën of auto immuunziekten kan curcumine de verhoogde reactie van het afweersysteem beteugelen (1) .
En daarmee de controle over de allergie en de aanverwante symptomen. Deze kunnen ook koorts veroorzaken, waarbij curcumine c3 kan helpen om dit te beheersen en het afweersysteem helpen de ziekte te bestrijden.
• KORTOM: Curcumine kan ons afweersysteem op velerlei wijze helpen en daardoor koorts helpen verminderen.
Ten slotte ; Curcumine en/of kurkuma zijn een eenvoudige en simpele specerijen remedie tegen infecties. Het kan helpen de koorts te verminderen, maar ook om ons afweersysteem te versterken. Het kan de achterliggende oorzaken van koorts helpen bestrijden. Griep en koorts ? Neem maar wat curcumine.
Zo blijkt het feit dat de natuur goed voor ons kan zorgen.
Contra-indicaties :
  • Gebruik liever geen kurkuma/curcumine tijdens de zwangerschap.
  • Ook niet bij het gebruik van zwaardere bloedverdunners
  • Stop er altijd 2 weken vóór een chirurgische ingreep mee.
  • Ook bij galstenen is kurkuma/curcumine niet zo een goed idee, omdat het de galstroom op gang brengt, en dan kunnen de galstenen los komen.
Bronnen :

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.