Ayurveda, ‘Neem poeder’ en ons gebit

Het verschil tussen parodontose, parodontitis en gingivitis
Hoe houdt u uw gebit schoon ?
Wist u dat veel ziekten hun oorsprong vinden in de bacteriën in de mondholte ? Vele honderden soorten bacteriën en micro organismen werken samen aan een gezonde mondholte. Maar hier komen ook de minder gezonde bacteriën voor. Zeker bij niet goed poetsen en bij ontstoken tandvlees.
Met name tussen de tanden, op de tong en in het speeksel zit dit probleem. Echter , tijdens het eten gaan ze ook mee het lichaam in, waar ze schade aan kunnen richten. Soms is het een voorbode van suikerziekte en hartklachten. Daarbij is de ene mens de andere niet, dus kunnen er mensen zijn die voor deze bacteriën gevoelig zijn. En er ziek van worden.
Eigenlijk biedt onze mond een unieke plek voor deze slechte bacteriën en micro organismen. Zeker bij kleine gaatjes in de tanden kunnen ze zich ongestoord vermenigvuldigen. Soms kruipen ze steeds dieper de tandholten in, en veroorzaken een probleem als parodontitis. De tandarts kan daar wel wat aan doen, laseren bijvoorbeeld. Maar vaak komt het weer terug. Het is dus best een belangrijke zaak de mondholte goed schoon te houden.
Hoe raak je die bacteriën dan weer kwijt ?
Het beste kunt u vanaf 2 kanten werken. Het eerste wat we behandelen is een remedie vanaf de buitenkant van het gebit. Afgelopen jaar hebben we verschillende lezingen over dit onderwerp gevolgd, gegeven door een Ayurvedisch arts. Hij heeft ons veel verteld en uitgelegd, onder andere dat er zelfs in oude tijden mensen waren die hun gebit schoon hielden met een zacht krijt, gemengd met ‘kurkuma poeder’ of ‘neem poeder’. Dergelijke hulpmiddelen waren, natuurlijk, veel beter dat het botweg poetsen met pure gemalen kurkumapoeder.
Neem is een goed middel voor ons gebit, het komt van de “neem boom”. En is een oude ayurvedische methode voor een gezond gebit. Neem bestrijdt bacteriën effectief.
Een oude remedie is het zgn oil-pulling. En ook het poetsen met zacht neem tandkrijt, dit reinigt de tanden van de slechte bacteriën. Neem tandkrijt is dan een goed idee. Neem tandkrijt is kleurloos, terwijl kurkuma nou eenmaal géél kleurt.
“Neem” voor ons gebit.
“Bitter in de mond, houdt het hart gezond”. Is een oude spreuk, veel ouderen onder ons zullen het herkennen. En het is ook een oude waarheid. Neem is bitter. Wat men aan de binnenkant van de tandholten zou kunnen doen is het probleem ook van de binnen kant aanpakken.
Een éénpuntig gerichte helpende remmer van ontstekingen is curcumine c3. Samen met de ‘neem tandkrijt’, een sterk offensief tegen parodontitis en gingivitis.
Conclusie.
Met een combinatie als deze , met de ‘neem tandkrijt’ en curcumine c3, kunt u een heleboel zelf doen aan het behoud van uw gebit. De tandkrijt bestrijdt de gingivitis. En de curcumine c3 bestrijdt de ontstekingen vanuit de binnenkant , in de kaakholte. Samen een goed werkende combinatie.
Met een groet van Tieneke
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.