Ons gebit en het gebruik van kurkuma en/of neem

Kurkuma en ‘neem’ kunnen een prima hulpmiddel zijn om uw gebit te onderhouden. Daarmee bedoelen we niet  dat u uw tanden met pure kurkuma of pure neem poeder kunt gaan poetsen. Op het internet zie je wel eens van deze aanbevelingen. Dat is niet de bedoeling. Toch zijn kurkuma én ‘neem’ bacterie dodend en ontstekingen remmend. Hoe kunnen ‘kurkuma’ en/of ‘neem’ een hulpmiddel zijn om het gebit te onderhouden ? Hier vindt u een goed informatief artikel over dit onderwerp.

Ayurveda, ‘Neem poeder’ en ons gebit

In de Ayurveda staat eigenlijk alles over hoe ons lichaam en onze gezondheid te onderhouden. Meestal is dit op grond van onze voeding. 
Neem tandkrijt
“Neem’ is een oude ayurvedische remedie, helpend voor een gezond gebit
Hier past de spreuk ‘de ene mens is de andere niet’ zeer goed . Echter op wat hogere leeftijd kennen veel mensen parodontitis, een ontsteking in de tand- en/of kaakholten. Of ontstoken terugtrekkend tandvlees.
Met alle gevolgen die daar bij kunnen horen, zoals loszittende tanden. Dat herkent u vaak door rode zwelling van het tandvlees, en geïrriteerd tandvlees.
“Goed poetsen en flossen” geeft de tandarts vaak als remedie . “Houdt Uw gebit schoon, Mevrouw/Meneer”. Maar hoe doet U dat effectief ?
.

Het verschil tussen parodontose, parodontitis en gingivitis 

Parodontose is het begin van een probleem in het gebit. Het is vaak het gevolg van onvoldoende goed poetsen. Er ontstaat dan een soort bacterie laagje op de tanden, die een zuur afscheidt. Dit zuur is schadelijk voor de tanden en kiezen. Het tandkrijt maakt dit intens schoon, daardoor ziet men vaak dat het gebit witter begint te worden. Het is een goede zaak om de mondholte regelmatig van deze verstoorders te reinigen.
Vroeger maakte men, bijvoorbeeld, vaak gebruik van een tong schraper. Nog steeds is het een goed idee om de tong net zo te poetsen als de tanden. Ikzelf heb hiervoor een aparte tandenborstel.
Parodontitis is het gevolg van een onzorgvuldig omgaan met parodontose, en het probleem begint zich dieper in de kaakholte te nestelen. De bacteriën dringen dieper naar binnen. In de kaak holten begint een ontsteking te ontstaan. Deze kan het los zitten van tanden en kiezen verder in de hand werken. Een monddouche is een handig en goed werkend hulpmiddel. Met daarin water en een ontsteking remmend middel.
Ook de bestrijding van de ontsteking kunt u doen met curcumine c3. Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ? Hiertussen zit een groot verschil. Bij onze “zoekfunctie” vindt u een artikel hierover.Gingivitis is ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is te voorkomen.  En te genezen. Een goede mondhygiëne is van belang. Zeker als het tandvlees begint te bloeden. Want als het begint te bloeden is er sprake van een ontsteking. Hier moet U niet licht over denken, doe er iets aan. De veroorzaker van ontstoken tandvlees ( Parodontose) is tandplak. Het is dus van belang Uw mond en tanden goed schoon te houden. ‘Kurkuma tandkrijt’ of ‘neem tandkrijt’ kunnen hierbij een prima hulpmiddel zijn.

Hoe houdt u uw gebit schoon ?

Wist u dat veel ziekten hun oorsprong vinden in de bacteriën in de mondholte ? Vele honderden soorten bacteriën en micro organismen werken samen aan een gezonde mondholte. Maar hier komen ook de minder gezonde bacteriën voor. Zeker bij niet goed poetsen en bij ontstoken tandvlees.

Met name tussen de tanden, op de tong en in het speeksel zit dit probleem.  Echter , tijdens het eten gaan ze ook mee het lichaam in, waar ze schade aan kunnen richten. Soms is het een voorbode van suikerziekte en hartklachten. Daarbij is de ene mens de andere niet, dus kunnen er mensen zijn die voor deze bacteriën gevoelig zijn. En er ziek van worden.

Eigenlijk biedt onze mond een unieke plek voor deze slechte bacteriën en micro organismen. Zeker bij kleine gaatjes in de tanden kunnen ze zich ongestoord vermenigvuldigen. Soms kruipen ze steeds dieper de tandholten in, en veroorzaken een probleem als parodontitis. De tandarts kan daar wel wat aan doen, laseren bijvoorbeeld. Maar vaak komt het weer terug. Het is dus best een belangrijke zaak de mondholte goed schoon te houden.

Hoe raak je die bacteriën dan weer kwijt ?

Neem-blad
Neem blad helpt het gebit, vroeger poetste men de tanden met ‘neem takjes’

Het beste kunt u vanaf 2 kanten werken. Het eerste wat we behandelen is een remedie vanaf de buitenkant van het gebit. Afgelopen jaar hebben we verschillende lezingen over dit onderwerp gevolgd, gegeven door een Ayurvedisch arts. Hij heeft ons veel verteld en uitgelegd, onder andere dat er zelfs in oude tijden mensen waren die hun gebit schoon hielden met een zacht krijt, gemengd met ‘kurkuma poeder’ of ‘neem poeder’. Dergelijke hulpmiddelen waren, natuurlijk, veel beter dat het botweg poetsen met pure gemalen kurkumapoeder.

Neem is een goed middel voor ons gebit, het komt van de “neem boom”. En is een oude ayurvedische methode voor een gezond gebit. Neem bestrijdt bacteriën effectief.

Een oude remedie is het zgn oil-pulling. En ook het poetsen met zacht neem tandkrijt, dit reinigt de tanden van de slechte bacteriën.  Neem tandkrijt is dan een goed idee. Neem tandkrijt is kleurloos, terwijl kurkuma nou eenmaal géél kleurt.

“Neem” voor ons gebit.

“Bitter in de mond, houdt het hart gezond”.  Is een oude spreuk, veel ouderen onder ons zullen het herkennen. En het is ook een oude waarheid. Neem is bitter. Wat men aan de binnenkant van de tandholten zou kunnen doen is het probleem ook van de binnen kant aanpakken.

Een éénpuntig gerichte helpende remmer van ontstekingen is curcumine c3. Samen met de ‘neem tandkrijt’, een sterk offensief tegen parodontitis en gingivitis.

Conclusie.

Met een combinatie als deze , met de ‘neem tandkrijt’ en curcumine c3, kunt u een heleboel zelf doen aan het behoud van uw gebit.  De tandkrijt bestrijdt de gingivitis. En de curcumine c3 bestrijdt de ontstekingen vanuit de binnenkant , in de kaakholte. Samen een  goed werkende combinatie.

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.