Kurkuma, een lichamelijk reinigingsmiddel

Hoe werkt kurkuma en curcumine ? 

kurkuma poeder
Kurkuma en zwarte peper

Meditatie en Yoga zuivert lichaam en geest. Al aan het einde van het vorige jaar was ik van plan om een artikel over Curcuma , het lichamelijke reinigingsmiddel te schrijven. Maar na een lange  meditatie periode van 2 weken is zo’n artikel beter. Meer zuiver en  “to the point”

Het idee kwam omdat er een artikel was verschenen in een tijdschrift waar bij gedetailleerd werd aangetoond dat vele vormen van ziekte, die ontstaan door onverwerkte afvalstoffen in het lichaam, in landen als India etc beduidend minder voorkwamen. “AMA”  zijn onverwerkte afvalstoffen, dit is de naam van lichamelijke afvalstoffen in de ayurvedische leer.

Ook het aantal kankerpatiënten, in India, is daar bijvoorbeeld het laagst van de hele wereld.  Terwijl het daar toch niet echt gezond woont. Curcumine remt de groei van de allereerste verkeerde celdeling van tumoren. Het reinigt het lichaam tot in de diepste lagen. Nou moeten we er wel bij vermelden dat daar aanzienlijk minder fast-food gegeten werd.

De informatie dat bij de supermarkten alle kurkuma automatisch de goede soort is, dat klopt niet helemaal. Soms is de kurkuma uit zo’n potje  gemengd met vele andere specerijen. En het werkzame bestanddeel van de kurkuma is de curcumine. In het losse poeder zit hooguit  2 a 3 % curcumine.

Curcumine, het lichamelijke reinigingsmiddel 

In  het boek “The Yoga of Herbs”  (een ayurvedische gids voor natuurlijke medicijnen) van Dr. David Frawley en  Dr. Vasant Lad staat geschreven :

…. “… kurkuma werkt op alle zachte elementen in ons lichaam.  Een probleem als de ziekte van Crohn, waarbij de ontstekingen in de darmen voor veel moeilijkheden zorgen, is als eerste een regelmatige inname van kurkuma het proberen waard. Dit doen mensen al duizenden jaren lang.  Met goede resultaten. Het heeft een diep reinigende werking op alle niveau ‘s, en is een uitstekende natuurlijke antibiotica. En heeft een goede antibacteriële werking, omdat het diep bloed reinigend werkt. Bovendien maakt het nieuwe rode bloedcellen aan..”  Verder zegt hij dat “..het gebruikt kan worden bij huidproblemen, diabetes, artritis, wonden en gewrichtsproblemen..”……..

Over “huidproblemen” heb ik heel veel info. Bijvoorbeeld psoriasis is een ziekte van de huid, maar vindt zijn oorsprong  in slechte voeding.  Onder een link over psoriasis en kurkuma. En wat U zou kunnen doen. Zelf heb ik aanleg tot reumatoïde artritis, dus neem ik elke dag  2  curcumine c3 capsules bij het ontbijt. Mijn gewrichten zijn vrij van ontstekingen . Ikzelf voel me daar al vele jaren goed bij . Zonder verdere medicatie heb ik het probleem zelf aangepakt

Bestaat er misschien een natuurlijk middel tegen ontstekingen ? 

Jazeker kent de ayurveda dat. Het heet kurkuma longa. En dit mooie, zuiver natuurlijke middel bestaat al eeuwen lang. En wordt als zodanig óók zo gebruikt, in de oude ayurveda.

Kurkuma, het lijkt maar zo’n gewoon geel poedertje, maar de uitwerking is groots. Als er iets in ons voedsel standaard zou moeten worden toegevoegd is het deze specerij. Gelukkig kun je het ook in capsule-vorm krijgen, maar bedenk dat het met een beetje peper en vet gecombineerd moet worden om goed te werken.

Kurkuma en curcumine zijn twee geheel verschillende dingen. U mag curcumine  niet  teveel verhitten, dan verliest het veel van

kurkuma thee
Kurkuma thee

zijn goede werking. Curcumine is de werkzame stof, en vervliegt snel onder invloed van licht, hitte en water.

Er zijn wel 75 verschillende soorten kurkuma, er is echter maar een met medicinale eigenschappen, dat is de kurkuma-longa. In de schappen van de supermarkt ligt ook wel vaak kurkuma.

Dit is niet automatisch de   ‘kurkuma longa’. En sommige van deze zijn gemengd met andere specerijen.

Curcumine is een destillaat van de kurkuma. In gewone kurkuma poeder zit ca 3 % curcumine. Het is de curcumine wat werkt. Verder onderscheid men 3 actieve soorten soorten curcumine, vandaar de naam C3,

  1. Curcumine-longa
  2. Bisdemethoxy curcumine
  3. Demethoxy curcumine.

Kurkuma is een natuurlijk reinigingsmiddel

Want het maakt uw hele lichaam grondig schoon, tot in de diepste vezels en weefsels. Los wat kurkuma op in vet (olijfolie, boter ) voeg een beetje peper toe , voor de transmissie in de lever en Uw lichaam begint zich te reinigen. Daarmee voorkomt u op hogere leeftijd een boel problemen. Ons hersenweefsel is hier een voorbeeld van, het bestaat voornamelijk uit vetweefsel, en gifstoffen die in vet oplosbaar zijn, slaan zich er graag in op.

Door regelmatig gebruik van curcumine C3  longa zou u waarschijnlijk een boel problemen kunnen voorkomen wat ziekte van het hersenweefsel betreft, in landen als India, Sri Lanka, en andere landen waar men veel kurkuma gebruikt,  komt ook beduidend minder Alzheimer en Parkinson voor.

Kan Kurkuma of curcumine  de resten van deze plaque uit het hersenweefsel verwijderen ?

Ziekten, zoals dementie en Alzheimer vinden hier hun oorsprong. U zou elke dag  een  a twee curcumine C3 capsules kunnen nemen.  Neem dan vooral zuivere kwaliteit, want slechte dingen krijgen we al genoeg via ons voedsel binnen.  De meeste hersenproblemen liggen in kleine ontstekingen in de verfijnde hersenactiviteit.  Curcumine kan het lichaam van deze ontstekingen reinigen.

Een contra indicatie is wel dat U niet teveel medicijnen mag slikken. De curcumine werkt als een schoonmaker en een opruimer in ons weefsel. Het kan sommige medicijnen ook beïnvloeden.

Bijvoorbeeld veel curcumine, samen met een bloedverdunner is niet zo’n goed idee. Omdat curcumine ook bloed verdunnend werkt is het teveel van het goede.  En als u last hebt van de galblaas moet U er ook wat voorzichtig mee zijn. Kurkuma bevordert de galstroom. Het zou het beste zijn als U eerst met Uw arts overlegt voor U besluit curcumine c3 te gaan nemen. Met medicijnen zouden er wisselwerkingen kunnen optreden.

Ook wordt er in sommige  ziekenhuizen  curcumine gebruikt tegen de bijwerkingen van chemo.  Daarover vindt u op het internet meer informatie. En onderstaand vindt U een artikel over kurkuma gebruik en chemo.

Kurkuma en het begin van ziek worden 

De meeste ziekte en problemen die wij kennen,  hebben hun begin in onze darmen, vaak in de vorm van een ontsteking. Als onze darmen onze voedingsstoffen niet goed op kunnen nemen en de afvalstoffen niet kunnen afvoeren, ontstaan in de darm-plooien afval dat zich vastzet. Triphala is ook een oud middel, wat een reiniging in de darm bewerkstelligt. Wat Triphala wel kan bewerkstelligen, en kurkuma niet, is het herstellen van het darmslijm.

Als U met kurkuma begint, merkt U als eerste een toegenomen toilet-bezoek. Het lichaam begint de afvalstoffen kwijt te raken. Het veelvuldige toilet bezoek is na een dag of twee over. Dan begint zich de rest te reinigen, en is het lichaam gewend. Maar als U de eerste capsules neemt, kun U dat het beste in het weekend doen.

De ziekte van Crohn en kurkuma gebruik

gezond-voedsel-in-de-darmen
Gezond voedsel is ook belangrijk

De ziekte van Crohn is een ontstoken probleem in de darm weefsel. Daar kan men flink ziek van zijn, met veel pijn. Door  regelmatig kurkuma-longa te gebruiken reinigt U Uw darmen diep en grondig van ontstekingen.

Op Youtube is er veel over te vinden, en zelfs in de Nederlandse kranten stonden  er verschillende artikelen.

Wel moeten we erbij zeggen dat het zodanig  diep reinigt, dat het de werking van sommige medicatie ook beïnvloed,  bijvoorbeeld bij bloedverdunners. Kurkuma werkt ook bloedverdunnend.

Voor patiënten, nogmaals gezegd,  met veel en diepwerkende medicatie  is dit geen middel om “zomaar” even te gebruiken. Of mensen die volledig afhankelijk zijn van de werking van hun medicatie . Maar als U ontstekingsproblemen kent, is het een goed middel. Chronische blaasontsteking, of verschillende  reuma soorten.  Er treed ook geen resistentie op.

U zou kurkuma kunnen beschouwen als een volledig natuurlijke anti-biotica. Zo wordt het in India ook gebruikt. Al eeuwen lang. Ook al zou u het uw leven lang nemen, dan werkt het de 1e  dag nog even goed als de 6000 e dag. Echter hebben veel reuma patiënten ook andere medicatie. Bij sterke medicatie kunt U het beste eerst even met Uw arts overleggen.

Kurkuma en choline

In eieren zit een waardevolle stof, genaamd het heet  “Choline” . In kurkuma komt deze stof in plantaardige vorm voor. Choline is een essentiële stof voor onze hersenen, het voorkomt ontstekingen en remt ze af. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer en cognitieve afwijkingen ( niets meer kunnen leren) , en ook met diabetes 2.

Ook is choline van groot belang voor een gezond hart, omdat het ontstekingen remt die tot hartkwalen kunnen leiden. Choline komt voor in eieren, maar ook veel en in zuiver natuurlijke vorm in kurkuma-longa. En de kleur van choline ?  Is geel.

Waarom worden kurkuma en curcumine niet algemeen gebruikt ? 

Waarom geven ze U dan zoveel medicatie om te slikken, en niet gewoon elke dag kurkuma? Mensen houden van moeilijke dingen. We hebben meer vertrouwen in een paar injecties en zware medicatie.  Dan in een natuurlijk reinigingsmiddel.  De natuur is de beste specerijen markt 1.dokter die er bestaat.  Weliswaar werkt de kurkuma iets langzamer. Maar is beter voor het lichaam en heeft geen bijwerkingen

In onze leefwereld hebben we “Voeding”  en “Geneesmiddelen”  gescheiden. Vroeger was voeding en geneesmiddel hetzelfde. We wisten wat we zochten, hoe het werkte en waarom. Snel en gemakkelijk  is nu wat we eigenlijk het liefst en graag willen. Ook wat onze voeding betreft.

Maar zo werkt het in de natuur niet. Gezond eten is niet altijd alleen maar lekker eten, ik las vorige week in een Ayurvedisch gezondheidsboek dat bijvoorbeeld artritis zijn oorsprong in teveel afvalstoffen in de dikke darm vindt. Onze moderne medische wetenschap heeft geen verklaring voor reuma en zijn oorzaken.

Kurkuma longa en gewichtsverlies

Als U kurkuma longa regelmatig in Uw voedingspatroon verwerkt zult U vanzelf merken dat U afvalt. Neem het als capsule, tijdens de maaltijd.  Het verhoogt het spijsverteringsvuur, dat is goed voor de vertering van Uw voedsel. Bovendien bindt kurkuma vet aan zich, en voert het via de darmen af. Vet ,  dat anders als “lichaamsreserve” was opgeslagen.

Kurkuma en Psoriasis

Kurkuma heeft een zeer goede uitwerking op de huid. De volgende clip gaat over een jongetje van ongeveer 6 jaren jong. Hij heeft psoriasis. Het is verbazingwekkend om te zien wat er gebeurt met goede voeding, kurkuma en olie.

 

Meer informatie ?

Ook is interessant :

Met een groet van Tieneke

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.