De uitwerking van kurkuma op huidproblemen

Een liefdevol bedankje per mail 

De vorige week kregen we van een dame , ook met ernstige hoofdhuidproblemen, een heel vriendelijk en liefdevol bedankje over deze Allesoverkurkuma-blog.

Ik zal het hier plaatsen, het origineel staat bij de reacties.

Kurkuma-en-kurkuma-wortel
Kurkuma heeft een reinigende eigenschap

…” ………..Hallo Mevrouw, dank voor het delen van alle info. Ook ik wil graag mijn ervaring delen. Ik heb hoofdhuid psoriasis. Slik sinds een kleine week elke dag een tlp kurkuma met olie en snuf peper. En ik heb 1x een tlp kurkuma vermengd met water tot een papje en zo mijn hoofdhuid ingemasseerd. Nachtje zo geslapen en de volgende dag uitgewassen. Het is geweldig, sinds jaren is mijn hoofdhuid weer wat rustiger, veel minder jeuk, en de roos op mijn schouders is zeker voor 80 % verminderd. Denk dat ik het met regelmaat moet herhalen, maar ben nu al blij. Groetjes Emma v. V. !….”…..

Al in de oudste oudheid hebben vrouwen hun huid verzorgd met natuurlijke middelen. Daar hebben we geen chemicaliën bij nodig gehad. Smeer nooit iets op je huid, wat niet eetbaar is.

Granaatappel is een perfect huidproduct, maar kurkuma en kurkuma olie en kurkuma zalf zijn dit ook.

Huidproblemen en kurkuma

Het allereerste wat je in de ayurvedische informatie tegenkomt is dat huidproblemen in 99 % van de gevallen samenhangen met onze spijsvertering. Dus als u iets wilt doen kunt u het beste beginnen met het reinigen van de darmen. Kurkuma is een zeer darmreinigend middel, dat is al de eerste stap tot een verbetering.

En verder zou het goed zijn om globaal uw constitutie type te weten.  Dit kunt u zelf uitprinten, invullen en u hebt een globaal beeld van uw constitutie. ( Een werkelijk volledige vragen lijst heeft wel 100 tot 150 vragen. dat is iets te veel, en kun je eigenlijk beter aan een ayurvedisch arts overlaten.)  Maar hier hebt u een idee. OP het internet zijn deze vragenlijsten wel te vinden.

Vandaag was ik even bij de Albert Heijn , en zag een jonge dame van hooguit 25 jaren, lang, dun,  slank. Duidelijk een vata-type, ze had ook  dun blond haar.  Aan haar huid was al de ernstige droogte te zien. Vooral in haar gezicht, onder haar ogen.  Wat kun je doen ?

VATA - PITTA - KAPHA - lichaamsbouw en type.
VATA –             PITTA-                 KAPHA – lichaamsbouw en constitutie type.
 • vata huid: droog, koud, ruw, dun  ( snel rimpels, droog)  ( vata wordt ook wel getypeerd als ‘wind’ )
 • pitta huid : gemengd, warm, zacht, roodachtig, sproetig  (snel ontstekingen, puisten) (pitta-type is ‘vuur’)
 • kapha huid : olieachtig, koel, grote porien, glad, dik (grove poriën, wit ) (kapha-type is ‘aarde’)

Kurkuma en hoofdroos in de haren

Hoewel hoofdroos soms veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, ontstaat het in de meeste gevallen wanneer de bloedtoevoer naar de hoofdhuid niet optimaal is. Dan krijg je een proteïne gebrek in de huid, die dan droog en schilferig wordt. Het kan een gebrek aan vitamine B6 zijn, of een teveel aan ‘vata’, waardoor de huid ook droog en schilferig wordt.

Hoofdroos-in-de-haren
Roos op de hoofdhuid

De behandeling is eenvoudig en doeltreffend, masseer je hoofdhuid dagelijks een paar minuten met neem-olie, en sesamolie als basis. Dat verbetert de doorbloeding van de huid. De sesam-olie moet biologisch en goudkleurig zijn, die haal je bij een reform- of natuurvoedingswinkel.

Want als de hoofdroos door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt, zal de neem -olie, die desinfecterend werkt, die ook helpen genezen.

Een tweede optie is limoensap vermengt met eiwit. Doe HET WIT van 2 eieren samen met het uitgeperste sap van 1 limoen in een potje, roer het flink door en doe dit op je haren. Laat het mengsel een half uur intrekken, en was het haar vervolgens met neem-zeep. Eventueel kun je een extra theelepeltje kurkuma-longa poeder toevoegen. De eiwitten zullen je hoofdhuid van de ontbrekende proteïne voorzien, en de hoofdroos is zo weg. Dit is in alle gevallen beter als “anti- roos shampoo”. Die zijn erg chemisch van samenstelling.

Ayurveda en kurkuma bij huiduitslag en galbulten

Huiduitslag en galbulten wijzen op een overmatig pitta, een overmatige hitte in het lichaam; de ayurvedische behandeling bestaat eruit verkoeling van binnenuit en van buitenaf te verschaffen.

Koriander, Kruiden, Voedsel, Groene
Verse Koriander

Ter onmiddellijke verlichting: wat de oorzaak ook is, allergieën, een insectenbeet of iets anders; Koriandersap helpt onmiddelijk ! Was de verse korianderblaadjes,( koop je gewoon bij je supermarkt, bij de verse kruiden)  hak ze fijn, doe ze in de blender, voeg 1/3 kop water toe. Flink malen. Drink het sap op en breng de pulp op de aangedane plek aan.

En het beste werkt een pasta van kurkuma en sandelhout, vermengt met geitenmelk. Deze pasta is snel genezend voor de huid. Het recept is eenvoudig.

 • 1 deel kurkuma poeder
 • 2 delen sandelhoutpoeder

Meng ongeveer 3 theelepels poeder in deze verhouding, (1 + 2) , voeg vervolgens geitenmelk tot een pasta te maken roeren, en breng het op de getroffen plek aan. Koemelk kan ook, maar geitenmelk werkt beter !  NOOT: De huid kan wel twee dagen ietwat geel blijven, nadat je deze pasta hebt gebruikt. 

Een droge huid en ayurvedische adviezen

Het aanbrengen van zgn  ‘vochtinbrengende creme’ vinden wij onzin en weggegooid geld, ze werken maar tijdelijk. Zetten de vetklieren aan tot afscheiding en dat helpt eventjes. Maar dan zijn de klieren moe en leeg en wordt het probleem eigenlijk steeds erger. De ayurveda raadt aan om zuivere olie te gebruiken. Bij grote huidproblemen zowel inwendig als uitwendig. Maar bij een gewone droge huid komt hier een wondermiddel:

 • PITTA type, (vuur en hitte) heeft het meeste baat bij zonnebloemolie of kokosolie. Simpel op je huid smeren, goed en rustig inwrijven en laat maar intrekken. Zonnebloemolie blokkeert de poriën niet, is licht en heeft veel vitamine E.
 • VATA type, (wind en droogte) heeft het meeste baat bij zuivere sesamolie, goudkleurig en zacht ( niet die donkere      uit de supermarkt.)
 • KAPHA type (vet en koel) heeft het meeste baat bij zuivere maïsolie.

Na een winter bij de centrale verwarming zal uw huid er weer uitstekend uit gaan zien.

Verder is er nog zo’n fijn middel bij een erg droge gezichtshuid is het  KERSEN MASKER, onze huid wordt stralend van een kersenmasker. Natuurlijk niet uit blik of potje,  ze moeten vers zijn. Maak een pulp van verse kersen. Doe de pulp op je gezicht en laat het een kwartier zitten. De zuren reinigen en er zit een stof in kersen die de vochtafscheiding in de huid reguleert. Na een kwartier met water reinigen.  Hiervan krijg je een prachtige huid.

Tot slot ; Een youtube clip over een kindje met ernstige psoriasis, en de uitwerking van kurkuma hierop

Ook is er een artikel geschreven over


Bronnen 

 1. Dr. MED. E. SCHROTT “Die Heilende Klänge des Ayurveda”
 2. Dr. SUBASH RANADE ” Natural Healing Through Ayurveda”
 3. Dr. VASANT LAD        “De Ayurvedische Huisapotheek”
 4. K. SCHUTT                  “Ayurveda Für Jeden”  (Länger jung und gesund bleiben)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.